КрасотаОбичам : Българското

Родопско чудо: Семейната история на Ваня за здраве и красота, събрана в кутийка крем

Даваме луди пари за козметика, за която не знаем нищо, освен онова, написано на лъскавата опаковка.

А на една ръка разстояние от нас се произвеждат уникални натурални продукти, в които са вложени много любов, семейни традиции и силата на българската природа.

Днес ще ви разкажем историята за това как любовта и силата на растенията се превръщат в уникални продукти за здраве и красота.

Историята на една българска марка козметика, създадена от семейството на Ваня Ташева.

Пет поколения отдават време време, енергия и любов на тези красиви, малки кутийки с цветни капачета. Специално за вас днес споделяме историята на Витасин.

Всичко започва от прабабата на Ваня – Йорданка Килюрова – баба Дана, която e научила рецептата от своята майка.

Баба Дана е правила този крем в малкото родопско селце Средногорци, за използване от семейство, приятели и съседи. За облекчаване на всякакъв вид рани и изгаряния, съпътстващи физическия труд на село.

Здравейте, Ваня, вие продължавате една невероятна семейна традиция, наследена от вашата прабаба Дана. Разкажете ни за нея?

– Здравейте, Веселина, благодаря за възможността да разкажа за нашата семейна фирма и в действителност нашата семейна история и традиция. Баба Дана е всъщност моята прабаба, която научава рецептата за чудодеен мехлем от нейната майка.

Този мехлем в момента е по-познат като крем Витасин – нашето добре пазено наследство с рецепта, която остава непроменена във времето.

Вече пет поколения семейство Ташеви инвестираме своето време, енергия и любов с единствената цел да помагаме на хората.

Смятате ли, че омайната прелест на Родопите дава добавена стойност на онова, което прабаба ви е правила за хората?

– Родопа планина е безспорно величествена, магична и омайна, а за мен – дом. Най-ценното, което Родопа дава – родопчани! Хора с големи сърца, добри, отзивчиви и винаги помагащи. Винаги ще те нагостят, приютят, а ако се наложи ще те изцерят с вълшебно кремче, както го наричат много наши приятели (не обичаме думата клиенти). Това е и нашата цел с кремчето ни – винаги да успяваме да помогнем, винаги да могат да разчитат на нас.

Затова и в тези толкова трудни времена продължаваме да се стремим да запазим народните ни цени. Защото знаем, че е трудно, но въпреки всичко хората са на първо място!

Как решихте да превърнете наследената семейна рецепта в това, което е днес – успешна семейна компания?

– Целта ни никога не е била печалба или развитие до мащабна корпорация. Най-много всъщност ни помогнаха хората за това наше развитие в годините – с най-добрата реклама – от уста на уста.

Толкова много хора ни препоръчват, след като са останали доволни от нашия крем, самите аптеки и аптечни складове започнаха да се свързват с нас, за да ги зареждаме директно.

Така се променяме във времето – спрямо нуждите на хората – започнахме с изпращане на индивидуални поръчки по пощата, след това започна зареждане на цялата аптечна мрежа, за да може да ни намерите винаги и по всяко време – в най-близката аптека.

Няколко години след началото – имало ли е моменти, в които сте си мислили, че е не е трябвало да го правите, че е твърде трудно, стресиращо?

– Винаги е имало и винаги ще има трудни моменти – те са тези, които ни определят и като хора, и като професионалисти, развиващи бизнес в България.

И пак хората са тези, които разсейват тези стресови моменти, когато се обадят и ни кажат: “Вие сте лечители! Благодаря ви за това чудо Витасин!”

Тогава си пропомняш, че има смисъл и знаеш, че ще се справиш с трудното и стреса, защото си заслужава!

Защо Витасин – какво означава името?

– Моята баба – баба Ваня /на нея съм кръстена/ и дядо Ташо са тези, които дават името на кремчето ни, такова каквото е познато и днес:

Вита – тъй като внася нов живот за хората

Син – от факта, че баба винаги е знаела, че кремчето ще продължи да бъде развивано в семейството, по-конкретно от сина й – моят баща. В името на крема също така са преплетени и инициалите на баба – Иванка Николова – последните две букви от името ВитасИН.

Разбира се, все още има хора, които го наричат Маданско чудо, кремът на баба Ваня, вълшебното кремче и др.

Пазите много истории на хора, което са използвали вашите продукти и са останали доволни. Има ли някоя ви е особено скъпа?

– Толкова много истории наистина пазим и съхраняваме, толкова много лични съдби, разкази и сълзи от щастие. Именно това е причината да започна да ги събирам и разказвам в блога на сайта ни.

Истории на повече от 20 години, спомени за баба и дядо, разказани през сълзи от благодарност към тях, техните огромни сърца и нестихващо желание да помагат на всеки, който има нужда.

Всяка история ми е особено скъпа, всеки човек, който реши да сподели историята си, спомените си, трудности и радости – ще остане завинаги в сърцето и спомените ми и ще съм завинаги благодарна!

 

Здравецът има особено място в народните ни традиции – как стана част от Витасин?

– След като взехме решение да създадем нова версия на крем Витасин, която да бъде с мек и приятен аромат, знаех, че е най-добре да се обърна към професионалист в областта. Дамата, с която се свързах, вече беше запозната с нашия крем, което беше изключително предимство, защото така бяхме на едно мнение – крем Витасин трябва да се обогати с натурален и естествен аромат, възможно най-близо до нашите ценности.

Предложи ни няколко варианта, между които и Гераниево масло /здравец/ и както става по филмите – просто знаехме, че това е нашето – пасна идеално.

Както и ти каза – здравецът има особено място в народните ни традиции, а вече и в нашите семейни традиции.

Разкажи ни малко повече за този вълшебен крем – на кого би помогнал?

– Кремът ни е с изключително широкоспектърно приложение – би помогнал при множество кожни раздразнения, при изгаряне е просто вълшебен.

Редовно някой се маже вкъщи – ударен, ужулен, изгорен от тиган, изгорен от слънце, ухапан от комар…

Суха кожа, раздразнена – винаги ни е под ръка, както казват наши приятели – “Витасин е кремчето, което винаги трябва да присъства в домашната аптечка.”

Защо решихте да добавите и продукти за коса и тяло?

– Всичко тръгна от вече споменатата любов от пръв поглед /полъх/ към Гераниевото масло. Знаехме, че ще е великолепен аромат и на коса, и на кожа, и така започнахме разработване на тези продукти – шампоан, балсам, душ гел, сапун и течен сапун – всички обогатени с натурално етерично гераниево масло – наистина ухаят прекрасно.

Имаш ли свой любим продукт от гамата и кой е той?

– Последният продукт, който разработихме отне много дълго време да достигне до пазара, защото искахме да е наистина перфектен и все нещо искахме още да се подобри.

Но вече е на пазара и все повече хора се убеждават в качеството на пяната ни за лице.

Аз лично използвам само нея за почистване на лице и наистина е перфектна.

Имате ли вече идея за следваща стъпка напред в това приключение?

– Бихме искали да увеличим портфолиото от продукти. Все още не сме взели финално решение какво да е най-новото ни попълнение, но със сигурност ще продължаваме да даваме най-доброто от себе си за хубави, качествени и достъпни български продукти, които е толкова лесно да заобичаш!

Снимки: Личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *