(О)позиция

Сайт раздава баби безплатно: Щели да гледат деца и да помагат в домакинството

Сега, не ме разбирайте погрешно, аз знам какво е да имаш нужда от помощ и как ти се вижда сметката, хвърчейки от единия край на града до другия, за да си вземеш детето от градина или от училище.

От различни публикации става ясно, че вече можете да си наемете баба или дядо по интернет и при това напълно безплатно. Благодарение на платформата „Рента баба“. Освен да гледа децата, бабата може да ви готви и да ви помага в домакинството.

Но. Винаги има едно но. Защото едно е баба му да го гледа, друго е да си заръчаш непознат човек от сайт… Да, казват, че хората в сайта щели да бъдат препоръчани. Хубаво. Ама те дали ще бъдат в състояние да се грижат за детето. Кой ще преценява дали са достатъчно здрави и адекватни и дали наистина могат да се грижат за вашето дете? Как ще го занимават, какво ще яде, дали то е достатъчно здраво, за да не ги зарази със сополи, примерно…

За съжаление много възрастни хора у нас живеят на ръба на нищетата, което, разбира се, е по вина на държавата, системата и още Бог знае какво в този ред.

Сигурно тези хора биха се радвали и на компания, и на допълнителен доход. Но дали не е по-добре тези хора да си почиват адекватно и да се грижат за здравето си, като им се осигурят спокойни и достойни старини, вместо да им търсим работа, за която те може и да не са достатъчно адекватни?

Пак казвам, идеята сама по себе си е супер. Предвид липсата на места в забавачниците и градините. Но това ли е най-доброто решение? И за децата, и за възрастните хора?

В платформата, която стартира преди седмици, вече са се регистрирали близо 100 души, като търсенето сега е по-голямо от предлагането.

Екипът декларира в сайта на платформата, че „не носи отговорност и няма отношение към евентуалните договорки между страните, които са осъществили контакт през настоящата платформа. Дали кандидатът желае заплащане на услугите си, или предпочита да го прави безвъзмездно за лично удовлетворение – това зависи изцяло от вижданията и потребностите на конкретното лице.“

„В случай, че кандидатът желае да бъде ангажиран почасово или целодневно, и да получава финансово възнаграждение за своята услуга, препоръчваме това да се осъществи след сключването на Граждански договор. Това до голяма степен гарантира правата и на двете страни и би събудило по-голямо уважение и сигурност за всички участници.“, пише още в сайта на платформата.

Добре де, ама кой ще носи отговорността? Кой ще следи дали хората са подходящи? Как ще се регламентира заплащането?

Искрено се надявам всичко да е добре обмислено. Защото, да, възрастните хора имат нужда от по-добри доходи, от нормален живот, но не съм сигурна, че това е най-доброто. Иначе сайтът просто прилича на сайт за детегледачки, домашни помощници и възможност да си купите домашна продукция – храна, зарзават, но без да са обявени цени и отговорности, просто всичко да е оставено на вас и другата страна по сделката – да уредите отношенията и плащанията си.

Вие как мислите – бихте ли дали своите родители под наем на някое семейство? Безвъзмездно или срещу заплащане?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *