Сър Антъни Хопкинс: Аз не очаквам нищо и приемам всичко!

Сър Антъни Хопкинс е роден в последния ден на 1937 г. в Порт Толбът. В училище Антъни се чувствал зле, тъй като страдал от дислексия, но тя не му попречила да развива артистичния си талант, да рисува и да свири на пиано.

Страстта му го води в Колежа по музика и драма в Кардиф, където се дипломира през 1957 г.

Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба като през повечето време е машинописец. През 1960 г. приключва с армията и се записва в Кралската Академия за Драматично изкуство и започва работа в учебния театър.

Големият пробив на Хопкинс идва през 1965 г., когато е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го кани да се присъедини в Националния театър.

Там той е дубльор на Оливие в пиесата на Аугуст Стринберг „Мъртвешки танц“, а по-късно заема неговото място. Тази роля води след себе си и много други, но скоро Хопкинс се отегчава и започва все по-често да поглежда към киното.

Първата му филмова роля е в The White Bus на Линдзи Андерсън, първата му значителна екранна поява е в „Лъвът през зимата“, където играе редом с Питър О’Тул и Катрин Хепбърн.

Въпреки че продължава да играе и на театралната сцена, Хопкинс се фокусира върху киното. Специализира се в пресъздаването на реално съществували личности като Клайв Стейпълс Люис, Ричард Никсън и Пабло Пикасо. Но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от филма на режисьора Джонатан Деми „Мълчанието на агнетата“. За това превъплъщение Хопкинс получава „Оскар“.

Антъни Хопкинс спечели втори „Оскар“ за изпълнението си във филма „Бащата“ на френския режисьор Флориан Зелер.

Сър Антъни Хопкинс има 30 номинации и 37 филмови награди.

„Бях мързелив в училище. Истинска издънка. Идиот. Бях асоциален и не се вълнувах от останалите деца. Наистина лош ученик. Нямах никакъв мозък. Не знаех какво правя там. Затова и станах актьор.”

„Веднъж попитах един йезуитски свещеник коя е най-добрата кратка молитва, която той знае, и той ми каза „Майната му”. В смисъл „Майната му, всичко е в Божиите ръце”.

„Да върви по дяволите този глупав шоубизнес, този абсурден шоубизнес, тази пълна загуба на време. Обръщам се назад и виждам само пустош. Всичките тези години, прекарани в изкуствена среда. Всичко беше фалшиво.” .

„Мога да играя чудовища добре. Разбирам чудовищата. Разбирам лудите.”

„Филмовата индустрия е пълна с луди хора, които си мислят, че са Господ.“

„Британският хумор е като еврейския. Обожавам го.“

„Не искам да бъда нищо друго, освен това, което съм. Мога да го кажа без съжаления.”

„Може да ви звуча като труден човек, но изобщо не се срамувам това. Не съм труден. Честен съм.”

„Баща ми беше суров човек. Беше доста лют, а беше и студен. Освен това беше малко разочарован от мен, защото не бях добро дете в училище, нали разбирате. Но се поучих от това, харесваше ми тази студенина, защото беше сурова. И той ме научи да бъда издръжлив. Така знам как да бъда издръжлив. Знам как да съм силен. Знам как да съм груб. Това е част от природата ми. Не бих бил актьор, ако не бях такъв.“

„Пазете се от тиранията на слабите. Те просто ви изсушават. Винаги се оплакват. Питам ги „Как сте?”. Те отговарят „Ах…” и започват да мрънкат и да се опитват да изсмучат силите ти. Познавам много такива хора, но не мога да си губя времето с тях.”

„Забавно е да вземеш „Оскар”, забавно е да те посветят в рицарство. Но, нали се сещате, събуждаш се сутринта, и реалността си е същата. Все още си смъртен.“

„Живеем в толкова префинено, предпазливо общество – всеки се обижда толкова бързо!“

„Щом приемеш факта, че няма от какво да те е страх, добре си проправяш път надълбоко в първичното. Вярвам, че когато правим нещата без страх, можем да осъществим всичко. Можем да го направим, докато не се притесняваме за последствията.“

„Моята философия е: Не е моя работа какво казват хората за мен и какво мислят за мен. Аз съм това, което съм и правя това, което правя. Аз не очаквам нищо и приемам всичко. И това прави живота ми по-лесен.“

„Мисля, че здравословният начин на живот включва да се сприятелиш със звяра вътре в себе си, това не е точно звяр, а по-скоро сянка. Тъмната страна на нашата природа. Забавлявайте се с нея и знайте, че трябва да приемете цялата си същност.“

„Животът е твърде кратък, за да се справяме с несигурността на другите хора.”

„Всички ние сме хванати в капана на обстоятелствата и всички ние имаме в себе си и добро, и зло. Когато сме наистина гладни, например, ще направим всичко, за да оцелеем. Мисля, че най-злото нещо – добре, може би това е прекалено преувеличено – но със сигурност нещо много зло е преценката – грехът на невежеството”

„Слабото ми място е мързелът. О, аз имам много слаби места: бисквитите, кроасаните”

„Мисля, че определено количество стрес в живота е нещо хубаво. Стресът от работата, която отнема усилия. Мисля, че това е знак, че вървиш напред”.

„За мен времето е най-голямата тайна. Факт е, че ние мечтаем през цялото време. Това е, до което наистина съм достигнал. Ние имаме бездънно езеро от потенциал точно под нашите черепи”. „Магическата свръхестествена сила, която е с нас, е време. Ние дори не можем да го разберем. Времето е такава илюзия, толкова странно нещо”.

„Защо обичам, ако загубата наранява толкова много? Нямам отговор; само животa, който съм живял. Вече болката е част от щастието, което имам след нея”.

„Прекалено многото мислене води до бавна смърт. Ние бавно се убиваме от мисли за всичко. Мислим. Мислим. Мислим… Никога не можем да се доверим на човешкия ум, така или иначе. Това е смъртоносен капан”.

„Всички ние мечтаем. Ние мечтаем ярко, в зависимост от нашата природа. Нашето съществуване е извън нашето обяснение, независимо дали вярваме в Бог, дали сме религиозни или сме атеисти”. „Не мога да кажа, че някога съм мечтал да стана композитор, пианист или нещо друг. Имам мозък, в който нищо не е окончателно”.

„Нашето съществуване е извън нашето обяснение, без значение дали вярваме в Бог, почитаме определена религия или сме атеисти. Нашият живот е отвъд нашето разбиране. Никой не притежава отговор за смисъла му”.

„Приеми всичко, което е вътре в теб, несъвършенствата, тъмнината, богатството и светлината, всичко. Това води до пълноценен живот”.

Снимки: Инстаграм и Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *