Новинки

Секретен план дава яснота какво ще се случи във Великобритания при смърт на кралицата

Секретен план указва действията в държавата при евентуална смърт на Елизабет Втораа. За него тези дни писа „Политико”. Операцията, наречена с кодовото име „Лондон Бридж”, е била пазена в тайна дълго време.

От изданието обаче подчертават, че кралицата е в отлично здраве и засега няма опасност планът да влезе в сила.

Според документите, първият човек, който ще научи тъжната вест, извън кралското семейство, е министър-председателят. Той или тя ще е първият, който публично ще коментира новината. Съобщението след това ще бъде разпространено сред членовете на кабинета, членовете на тайния съвет и висши фигури, включително и сред въоръжените сили, които ще изстрелят оръжейни салюти в цялата страна часове по-късно.

След това ще бъде разпратено официално съобщение до обществеността чрез пресата и телевизиите.

След съобщаването на новината, знамената в Централен Лондон ще бъдат свалени. Това трябва да стане максимум до 10 минути след обявяването на смъртта на Елизабет Втора. Британският парламент и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си. Премиерът ще трябва да проведе аудиенция с бъдещия крал. Принц Чарлз трябва да направи изявление пред нацията. По това време ще се проведе и служба в катедралата „Сейнт Пол”.

В деня след смъртта на Елизабет Втора Съветът за присъединяване, който включва висши държавни фигури, ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи принц Чарлз за крал. В 15:30 часа премиерът и кабинетът ще проведат аудиенция с него.

Два дни по-късно той ще се отправи на обиколка в Обединеното кралство.

Ако кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, тялото ѝ ще бъде пренесено с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон. Там ковчегът ще бъде посрещнат от премиера и министрите на кабинета. Ако тя намери смъртта си в имението в Балморал, ще бъде задействана операция „Еднорог”. Това означава, че тялото ще бъде транспортирано до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще се задейства операция „Прекъсване”, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

Пет дни след новината за кончината на Елизабет Втора, ще се проведе шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще се проведе служба в Уестминстър Хол. Ковчекът на кралицата ще бъде положен в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, за да могат поданици ѝ да се сбогуват с нея.

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство десет дни след смъртт. Около обяд цялата страна ще замлъкне за две минути, отдавайки почит на кралицата.

Кралицата ще бъде погребана в Мемориалния параклис на крал Джордж VI, до любимия си – принц Филип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *