Сериозно ли? Венеция призова туристите да пият вода от фонтаните!

Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът е причината за между 28 и 40% от отпадъците в зависимост от сезона, според данни на местната администрация.

В това число влизат и милионите пластмасови бутилки за вода. За да се преборят с отпадъците, местните власти насърчават използването на бутилки за вода за многократна употреба. И обръщат внимание на туристите, че градът разполага с много на брой чешми с питейна вода, разположени по площадите и алеите. Както и с фонтани, в които, за изненада на мнозина, водата също става за пиене.

„В историческия център има 126 фонтана. Те са лесни за намиране, има по един почти на всеки 100 метра“, казва архитект Алберто Чинелато.За да улесни още повече работата, компанията за дистрибуция на вода Veritas пусна приложение, което показва карта с всички най-близки фонтани.

„Насърчаването на използването на безплатна питейна вода със сигурност води до по-малко отпадъци“, каза Чинелато.

От януари еднодневните посетители ще плащат данък с цена между 3 и 10 евро в зависимост от броя на посетителите. Той ще се заплаща онлайн на специален уебсайт и ще предоставя QR код, необходим за влизане в различните входни точки на историческия център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *