ЖениТЕНовинки

Шахматната ни надежда Нургюл Салимова навърши 18!

Нургюл Салимова е талантлива, красива и невероятно мила. Наричат я детето-чудо на българския шах. А от няколко дни вече е с най-високата шахматна степен – „гросмайстор за мъже”.
С първия ѝ треньор – гм Никола Спиридонов, който за съжаление си отиде наскоро…

След изключително силното си представяне на международния шахматен турнир в Белград 16-годишното момиче е със завидния ЕЛО коефициент от 2416 точки.

Титлите са много… Световна шампионка за момичета. Шампионка на България за жени. Международен майстор за мъже. Номер 1 до 16 години в световната ранглиста през 2019 г.

Родена е на 2 юни 2003 година в село Крепча, област Търговище. Играе шах с дядо си от 4-годишна. На шест вече взима участие в турнири.

„Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата. Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики“, казва чаровната шахматистка в интервю а БНР.

„Вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.”, признава Нургюл. И вярва, че „успехите се постигат с много труд и постоянство”.

„За мен всяко едно състезание е предизвикателство.“, обяснява девойката, която преди броени дни навърши пълнолетие.

„След загуба се възстановявам доста по-бързо. Обсъждаме с треньорите партиите и после се опитвам да  забравя загубата, за да не ми пречи на следващото представяне“.

Тази година тя ще вземе участие в Световната купа за жени,  гледа и към Олимпиадата в Япония.

One thought on “Шахматната ни надежда Нургюл Салимова навърши 18!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *