НовинкиПътешествия

Син флаг ще се вее над рекорден брой български плажове

През тази година Син флаг ще се вее над рекорден брой български плажове, съобщи председателят на Българското движение Син флаг Станимир Георгиев. По думите му престижните етикети ще бъдат 22. Освен плажове, отличието получава и едно яхтено пристанище.

Носителите вече са потвърдени от международното жури, чието седалище е в Копенхаген, Дания, съобщава БТА.

Във Варненско носителите на отличието се увеличават с два плажа, допълни Георгиев. Признание през тази година получават „Бяла-юг“ и „Хижа Черноморец-юг“

Най-дългогодишен носител на Син флаг у нас е „Слънчев бряг“, допълни Георгиев. Според него този плаж кандидатства за сертификат от 1995 година.

Наградата Син флаг е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма.

Заслужилите го трябва да отговарят на редица критерии, свързани с качеството на морската вода, безопасността, услугите, удобствата за туристите.

Благодарение на Българско Движение „Син флаг” сини флагове се веят по българските плажове от 1995 г., когато е награден първият плаж в България – този на Слънчев бряг. Тъй като Българско Движение „Син флаг“ е първата организация-член извън Обединена Европа още от 1993 г., това е и първият флаг извън тези страни, като с приемането на България, Фондацията за екологична образование за първи път се отваря и за други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *