Здраве

Слънчогледовото семе лекува и гони депресията

Медицината отдавна е доказала, че слънчогледовото семе е полезно. За какво помага и има ли противопоказания?

Богато е на ценни за здравето ни хранителни вещества и микроелементи

Витамин D. Има го в по-големи количества, отколкото в рибата треска. Влияе благотворно на състоянието на кожата и лигавицата, за развитието на костите.

Мастноразтворими витамини. Семките са богати на витамин А и Е, както и на витамини от група В. 50 г семки на ден са достатъчни да удовлетворят дневната нужда на един възрастен организъм. Витамин Е е силен антиоксидант с антиканцерогенно действие – пази ни от атеросклероза и вредните излъчвания. Витамин А пък пък се грижи за зрението ни, здравия и красив вид на кожата, косата и ноктите.

Мастни киселини. Те са изключително важни за активния обмен на мазнините в организма, благодарение на което мазнините изгарят, а не се натрупват. Слънчогледовото семе е богато на ненаситени мастни киселини, които укрепват клетъчните мeмбрани и нервните влакна, пречат на натрупването на вредния холестерин (т.е. пазят ни от атеросклероза и инфаркт на миокарда).

Дъбилни вещества и кератиноиди. Те пазят кожата ни здрава, защитавайки я от паразити и инфекции.

Минерали. Слънчогледовото семе е богато на фосфор, калий (5 пъти повече отколкото го има в бананите), както и магнезий, необходим за добрата работа на сърцето. Освен това съдържат желязо, селен, цинк, йод, натрий.

Помага при болка

Много лекари препоръчват слънчогледовото семе за профилактика на различни заболявания и дори като лекарство.

Според медиците, ако хапвате по 100 г семки на ден, вероятността да получите инфаркт рязко намалява. Слънчогледът помага при проблеми със сърдечно-съдовата система.

Освен това се препоръчва при възстановяване след тежки инфекциозни заболявания, травми.

Суровите слънчогледови семки помагат при кожни проблеми и по-специално служат като профилактика срещу акне.

Помагат за извеждането на холестерина от организма.

Отварата от неузряло слънчогледово семе нормализира кръвното налягане. Достатъчно е да я пиете в продължение на две седмици (500 г суров слънчоглед се заливат с 2 л вода; след като заври се оставя за 2 часа на бавен огън; след като свалите от огъня, прецедете; пие се през целия ден на малки глътки).

Но това не е всичко.

Слънчогледовото семе помага да бъде предотвратена депресията и да бъде снето нервното напрежение, завладяло душата и тялото ни.

Психолозите препоръчват да си купите 10 пакетчета от по 100 г семки. Всяка вечер в продължение на 10 дни изяждайте по едно пакетче като махате шлюпките с ръце. Ще видите, че след 10 дни ще се чувствате много по-спокойни и в добро настроение.

Може ли да ни навреди?

Въпреки разпространеното мнение, че консумацията на слънчоглед може да раздразни и провокира апендицита, това не е вярно. Но зъбите ви определено могат да пострадат. Чистете семките с ръце, за да не развалите крехкия емайл и за да предпазите от раздразване устната лигавица.
И не забравяйте, че семките са много калорични. В 100 г се съдържат близо 700 ккал – т.е. повече отколкото има в същото количество хляб или месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *