ЗдравеНовинки

Що е то хиперпаратиреоидизъм и как можете да се справите с него

Паращитовидните жлези са 4 малки органа, продуциращи хормони. Разположени са в предната част на шията от двете страни, зад горната и долната част на щитовидната жлеза.

 Заедно с витамин D те са основните регулатори на калциевия метаболизъм в организма.

99% от общото съдържание на калций в тялото е локализирано в костите. Паращитовидните жлези продуцират хормон, наречен паратиреоиден хормон (PTH), който стимулира мобилизирането на калция от костите в кръвта и намаляването на отделянето на калций чрез урината.

И двата ефекта водят до повишаване на концентрацията на калций в кръвта, както става и при стимулиране на чревната резорбция на калций, което е често срещан ефект на PTH и витамин D.

PTH също така регулира концентрацията на фосфор в кръвта в посока, обратна на тази на калция, като увеличава отделянето му през бъбреците.

Добре балансирано взаимодействие между паратиреоидния хормон и витамин D е необходимо, за да се поддържат нивата на калций в кръвта в референтните граници. Важно е също така за здравето на костите.

Ниските концентрации на калций и витамин D в кръвта предизвикват повишаване на концентрациите на PTH, за да се гарантира, че концентрацията на калций в кръвта остава в нормалните граници.

При здрави индивиди повишените концентрации на калций в кръвта водят до потиснати концентрации на PTH.

Попитахме проф. д-р Антон Лугер, специалист по ендокринология и лекуващ лекар във Wiener Privatklinik, какво би могло да наруши работата на паращитовидните жлези, до какво ще доведе това и какво е лечението.

Какво може да наруши нормалното функциониране на паращитовидните жлези?

– Повишената активност на PTH може да бъде причинена от аденом, който е доброкачествен тумор на една паращитовидна жлеза, или по-рядко от хиперплазия (повишаване на броя на клетките и следователно на функцията) на една или всичките четири паращитовидни жлези. Освен това, понижените нива на витамин D водят до компенсаторно повишаване на PTH, за да се поддържат концентрациите на калций в кръвта в нормалните граници. Употребата на едикаменти, като литий, който се използва при лечението на биполярни разстройства, може също да предизвика повишени нива на PTH и калций в кръвта.

Понижената активност на PTH се среща много по-рядко и обикновено се причинява от неумишлено отстраняване на паращитовидните жлези по време на операция на щитовидната жлеза и много рядко след раждане.

Какви са симптомите, когато нещо не е наред?

– Понижените нива на паратиреоидния хормон или т.нар. хипопаратиреоидизъм водят до намалени концентрации на калций в кръвта и могат да причинят мускулни болки или спазми, по-специално в областите около устата, ръцете, китките, краката и стъпалата.

Други възможни прояви на хипопаратиреоидизма включват слабост, калциеви отлагания в бъбреците, косопад, чупливи нокти, депресивни промени в настроението и промени в ЕКГ.

Как се проявява хиперпаратиреоидизмът?

– Повишените нива на PTH с повишени нива на калций в кръвта могат да причинят изтощаване, депресия и дори кома, загуба на минерално съдържание на костите с остеопения, дехидратация, отлагания на калций в бъбреците, камъни в бъбреците, загуба на апетит и телесно тегло, както и повишен риск от стомашен кръвоизлив.

Какви изследвания са необходими, за да се провери активността на паращитовидната жлеза?

– За да се извърши адекватна оценка на функцията на паращитовидната жлеза, трябва да се прави измерване на концентрацията на PTH в кръвта, като същевременно се определи съдържанието на фосфор, албумин и витамин D в кръвта, както и отделянето на калций в урината.

Повишените концентрации на PTH и калций в кръвта и повишената екскреция на калций в урината са диагностични признаци за първичен хиперпаратиреоидизъм. След това трябва да се проведат образни изследвания, обикновено чрез ехография на шията.

В някои случаи са необходими допълнителни процедури като сцинтиграфия, КТ, МРТ, ПET-КT или ПET-МРТ.

Как се лекуват тези дисбаланси?

– Първичният хиперпаратиреоидизъм обикновено се лекува чрез операция, като в повечето случаи се отстранява аденома, довел до повишената секреция на PTH. След операцията, когато нивата на PTH се върнат в нормалните граници, калцият се премества в костите (гладни кости), което налага вливане на калций за кратък период от време, и след това нормалният калциев баланс се възстановява.

В случай на лек излишък на PTH и само леко повишени концентрации на калций в кръвта, без засягане на бъбреците или костите, може да се обмисли стратегия на наблюдение и изчакване, особено при не толкова млади пациенти.

Хипопаратиреоидизмът се лекува чрез добавяне на калций и витамин D, а в някои случаи е необходимо и ежедневно инжектиране на PTH.

 

 

Проф. д-р Антон Лугер, специалист по ендокринология и лекуващ лекар във Wiener Privatklinik, е включен от Станфордския университет в топ 4% на най-добрите учени в света през 2021 г. Активен член на няколко международни медицински общности, включително на ендокринното общество The Endocrine Society. Президент на Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS), секция „Ендокринология, диабет и метаболизъм“. Автор и съавтор на повече от 230 книги и статии в списания; член на редакционната колегия на медицински издания като Hormones и Endocrine.

 

 

Wiener Privatklinik (WPK) е основана през 1871 г. във Виена. Тя е една от най-големите частни болници в Австрия. Отличена е като една от най-добрите в света през 2021 и 2022 г. Болницата предлага над 30 различни медицински специалности. Разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали.

Лечебното заведение предлага образна диагностика в Центъра по радиология, включително ПЕТ скенер (PET-CT) и ядрена медицина. През 2020 г. е основан и единственият частен Център за лъчетерапия в Австрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *