БГ Личности

Свети Иван Рилски: Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на свети Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец (876-946г.).
Иван Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ. Патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилският. 

Според преданието, българският светец е извършил много чудеса както приживе, така и след смъртта си. Поради тази причина и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник и 19 октомври се отбелязва от Българския лекарски съюз като негов патронен празник.

„Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички“, гласи един от заветите на българския светец.

С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв игумен бил Иван Рилски, който живеел дълги години в усамотение в дебрите на най-високата българска планина – Рила.

Народът и Църквата го наричат чудотворец, заради множеството свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви, благодарение на светеца.

Иван Рилски отричал стремежа към богатството, а алчността и завистта посочвал като най-големи пороци, които отклоняват хората от духовността.

След като приел монашество, желанието му да посвети живота си в служба на Бога го отвежда в безлюдната Рила планина.

Далеч от суетата на света той се отдал на молитвите си. И когато самият цар Петър отишъл при него с плодове и злато, отшелникът не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч.

Царят изпратил щедри дарове, но светият старец приел само плодовете. В писмо благодарил за щедростта на царя, отклонил поканата за среща и отправил съветите си към него. Сред тях е и мъдрият завет към всички, които се стремят да управляват страната ни:

“Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички”.

Хората търсели непрекъснато неговата подкрепа и мъдри напътствия. Известен с чистотата и добросърдечието си, той още приживе бил наричан земен ангел и небесен жител.

Рилският манастир е основан през първата половина на X век, там, където преминава отшелничеството на Иван Рилски Чудотворец.

След кончината му през 946 г. е погребан близо до основаната от него Рилска обител.

С времето мястото се превръща в един от най-важните християнски центрове на държавата, а българските царе Иван Александър и Иван Шишман отделят средства за неговото разрастване, което достига своя средновековен възход между XII и XIV век. Във времената на Османско владичество манастирът преживява множество набези и разрушения, като в средата на XV век е оставен с десетилетия да пустее.

По време на Възраждането Рилският манастир e огнище, което запалва искрите на вяра, духовност и образование по българските земи. И дава подслон на редица български революционери, сред които Васил Левски, Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов. А килийното училище е основано от Неофит Рилски, който преподава в него до смъртта си.

Рилската света обител е обявена за исторически паметник от национално значение през 1976 г. През 1983-та е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес си спомняме някои от заветите на Чудотвореца:

„Не бойте се, защото Божията сила в немощ се показва съвършена.“

„Да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения.“

„Най-много се пазете от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е корен на всички злини, според апостола, който го нарича второ идолослужение.“

„Щом веднъж сте излезли от света, не се възвръщайте назад нито с тялото си, нито с ума, защото никой, според казаното, като положи ръка на ралото и поглежда назад, не ще бъде насочен към Небесното царство.“

„Общежителното пребиваване в много неща е по-полезно за иноците, отколкото уединеното.“

„Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“

„Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже. Сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение. И години да пасат добре и богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови.“

„Който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете отсред вашето събрание. За да не се обърне това на разяждаща живеница, според Апостола, и да не се разпространи злото между добрите, и да не би някой корен на горчивина да прорасте нагоре, да направи пакост и чрез това да се осквернят мнозина.“

„Придържайте се крепкото църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите отци.

„Ръчната работа да не бъде пренебрегвана от вас, но, прочее, в ръцете ви да има работа, а молитвата: „Господи, Исусе, Христе, Сине Божий, помилвай мене грешния“ да бъде постоянно в устата ви, както и в ума ви – споменът за смъртта.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *