ЛюбопитноНовинки

Свети Серафим помага на хора, написали му писмо в Руската църква

Съществуват различни легенди за това как на определени места, където има погребани свети хора, молбите ни за здраве и късмет биват чути.

Неслучайно се е родила и мисълта: „Когато вярата срещне надеждата, се ражда живот.”

Същото е и с мощите на светците. Казват, че ако вярваш и ако си поискаш, ще ти се даде. Но дали тези напуснали отдавна нашия свят хора наистина ни помагат от отвъдното?

Руската църква се намира в центъра на столицата. Встрани от централните порти е входът за криптата. Влиза се през малка вратичка и се слиза по тесни стълби. След това ще попаднете в голямо помещение с маси, на които са поставени бележки за писане и химикалки.

Легендата гласи, че ако напишете желанието си до архиепископ Серафим и пъхнете бележката в специално поставената кутия до гроба му, той ще ви помогне…

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е руски белоемигрант, живял и служил в България в периода 1920-1950 г. Хората го наричали добрия дядо владика Серафим. Когато Бог поискал да го прибере при себе си, дядо владика казал на разплаканите хора, че ще се моли за тях отгоре и никого няма да остави без подкрепа. Насърчил ги да му пишат писма, в които да споделят мъките и радостите си, желанията и молбите, да ги оставят на гроба му и… да чакат отговор!

След смъртта му през 1950 г. мощите са поставени в мраморен ковчег.

Свети Серафим е канонизиран едновременно от две поместни православни църкви – Българската и Руската, на 26 февруари 2016 година.

 

Всеки ден на гроба му идват мъже и жени на различна възраст, за да се помолят и да оставят писъмце с най-съкровените си желания.

Казват, че дядо владика помага на всички според нуждата им, но при едно условие – желанията не трябва да бъдат материални.

А чудесата са наистина много. Повечето от тях са събрани и описани в книгата на Алексей Кострюков „Жизнеописание на живота на архиепископ Серафим Соболев”.

Той ме излекува от рак – споделя Рада Кирилова от Нова Загора. – Откриха ми тумор в стомаха и ме подготвиха за операция. Ден преди да ме вкарат в операционната, отново ме изследваха. Лекарите бяха изумени, че карциномът е изчезнал напълно.” Всичко това станало, след като съпругът на Рада се помолил на гроба на свети Серафим.

Една лекарка много почитала архиепископа и когато се случвало да мине покрай Руската църква, винаги се отбивала. Един ден синът й тежко се разболял и изпаднал в безсъзнание. Лекарите недоумявали каква диагноза да му поставят: дали менингит, или друго заболяване. Майката поканила у дома си свои колеги специалисти за съвет, а самата тя изтичала на гроба на Серафим, за да се помоли да спаси сина й. Когато се върнала вкъщи, заварила момчето в съзнание да седи на леглото! Когато я видяло, то я попитало: „Мамо, къде беше? Гладен съм, дай ми да хапна…”

Чудотворецът помага не само при болест, но и за деца и любов

Таксиметрова шофьорка разказва, че дълги години нямала деца. Една нощ сънувала, че в колата й лежи бебе и плаче. И когато тя с недоумение се питала откъде е дошло това дете, чула отговор: „От бул. „Руски” № 3.”. На сутринта отишла да види какво има на този адрес и се изненадала, че това е адрес на… църква. Когато влязла вътре и разказала за своя странен сън на църковните служители, те я посъветвали да се помоли на гроба на архиепископ Серафим. Скоро след това тя се сдобила с детенце.

В. Т., дъщеря на лекар от София, с радост очаквала деня на своята сватба. Всичко било готово, когато една нощ видяла насън архиепископ Серафим, който я

предупредил да не сключва този брак, защото ще бъде много нещастна

Тя обаче не обърнала внимание. Бракът й действително се оказал неудачен и скоро тя се разделила с мъжа си. Преди да се омъжи повторно, отново видяла насън дядо владика Серафим, който я благословил и обещал да й помага във всички нейни трудности.

В който и ден да отидете в криптата, ще намерите хора, седнали пред масите да пишат молбите си на листче. Споделят, че понякога дори чувстват присъствието на владиката в малкото тясно пространство на криптата, когато се докосват до саркофага… Вярват, че архиепископ Серафим ще им помогне. Но как молбите на хората стигат до дядо владика? Та нали кутията в един момент се пълни и служителите на храма я изпразват. Те едва ли пазят всички молби… Уви, никой не може да каже със сигурност. Факт е обаче, че у нас идват десетки организирани групи с туристи, само за да зърнат Руската църква, да се докоснат до саркофага на архиепископ Серафим и да напишат на листче най-съкровените си молби.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *