Любопитно

Световен ден на мозъка: Колкото повече учим, толкова по-добре

18 март е обявен за Световен ден на мозъка. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 г.

Вашият мозък е 75% вода. Затова, когато сте дехидратирани, усещате замайване и объркване много преди тялото ви да изпита физическите симптоми от жаждата. Честото пиене на вода е важно.

Мозъкът няма рецептори за болка. Това позволява на хирурзите да правят операции на мозъка, докато пациентът е в съзнание.

Когато спите, мозъкът ви отделя хормон, който ви парализира. Това не позволява на тялото да извършва действията от вашия сън. Без този хормон, щяхте да се събуждате на различно място от това, на което сте заспали.

С напредване на възрастта той намалява до 1395 г.

Най-тежкият женски мозък е 1565 г, а най-тежкият мъжки – 2049 г. Мозъкът еволюира – през 1860 г. средният мъжки мозък е тежал 1372 г. Най-малкият човешки мозък принадлежи на жена – 1096 г. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама.

Но всъщност големината на мозъка не е от значение. Мозъкът на Алберт Айнщайн е бил с тегло по-малко от средното за човека, но е бил много по-умен от средния човек.

Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст.

Колкото повече учим, толкова по-добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Най-големият донор на мозък в света е Монашеския орден в Манкато, Минесота (САЩ).

Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111, пише БНР.

Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр).

В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможността на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *