Пътешествия

Световен рекорд: 5-годишно дете изкачи Килиманджаро

Световен рекорд постави 5-годишният Огнен Живкович от Сърбия. Той успя да изкачи Килиманджаро и така подобри рекорда на 6-годишния Колтън Танер от Албакърки, Ню Мексико. Танер е с една година по-голям – т.е. на 6.

Килиманджаро е висок 5895 м и се намира в най-високия планински масив в Африка, пише „Мондо“.

„На шестгодишна възраст Колтин завърши по-лесния маршрут на Лемош за седем дни. Оги измина маршрута Машаме, който е по-труден, и покори Килиманджаро за шест дни, на петгодишна възраст“, ​​разказва гордата майка на Огнен, Катарина Живкович (28), която е фотограф.

Майката на момчето споделя, че рекордът на Огнен е почти невъзможен за подобряване – следващото дете, изкачило Килиманджаро, което иска да постави нов рекорд, ще трябва да е на четири години и да мине по същия маршрут като Огнен.

Огнен изкачва върха в компанията на баща си – Зоран Живкович (41 г.), доктор по медицина, а заслугата за страстта му към планините е на дядо му.

„Покойният ми баща и дядото на Оги ме научи на география. Той първо ме научи кои са най-високите планински върхове в света. По време на моето пътуване до Норвегия и изкачването на Тролтунга, водачът ни разказа за Килиманджаро“у разказва бащата на момчето.

„Тогава от любопитство научихме, че шестгодишно момче от Америка е изкачило най-високия връх в Африка. Гледайки кадрите, разбрахме, че нашият сим има по-добри заложби. Желанието да покорим Килиманджаро нарастваше все повече и тренирахме за здраве и любов към планината.“

„Синът ни нямаше проблем да покорява върхове над 3.000 метра и да изминава над 20 километра на ден. Всичко му беше забавно и интересно. Детското любопитство му даваше сили. Неговата мотивация бяха нашите красиви разговори за природата. Никога не показва, че е уморен, аз също“, казва още бащата на Огнен.

Първите си излети сред природата Огнен прави на тригодишна възраст в Баварската гора. След петия си рожден ден той превзема Ртандж от по-трудната северна страна, спи на палатка при 4 градуса по Целзий и на сутринта през село Морова слиза от южната страна.

„Мина 23-километрово трасе. След това превзе Беляница. Тогава разбрах, че той е роден за големи предизвикателства. Тъй като аз като баща обичам планинарството, реших да въведа сина си в онзи свят, където винаги сме щастливо изолирани от светските глупости на ежедневието“, каза още бащата пред „Мондо“.

Снимка: Фейсбук/Зоран Живкович

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *