МузикаНовинки

Световна премиера открива MozArt фестивал в Правец

Световна премиера на камерната опера „Каменният пир“, вдъхновена от историята за Дон Жуан, ще постави началото на XVII MozArt фестивал в Правец, който ще се проведе от 19 до 22 август.

Автор на музиката е признатата зад граница българска композиторка Албена Петрович-Врачанска, а либретото е на Яна Букова. Постановката на Държавна опера-Стара Загора е под режисурата на Огнян Драганов.

Сцените на РИУ Правец Ризорт и на Общината в Правец тази година ще посрещнат някои от най-талантливите български музиканти и състави, като специално място е отделено на дамите-творци.

Амбициозната програма включва 6 събития от света на камерната музика, операта и балета.

Участие във фестивала ще вземат утвърдени имена като Вера Немирова, Веса Тонова и Лия Петрова, Drop Down Community, балет „Арабеск“, както и прохождащи таланти от Националната музикална академия и град Правец.

Билетите за фестивала вече са налични в системата на Ивентим.

За 10-та поредна година РИУ Правец Ризорт е домакин на събитията от програмата. Подарък за гостите на комплекса са специалните оферти за дните на фестивала.

Междувременно Управителният съвет на сдружение „Моцартови празници-Правец‘04“ – организaтор на фестивала, взе решение да замрази правомощията на проф. Борислава Танева в качеството ѝ на артистичен директор на XVII MozArt фестивал за периода на заеманата от нея длъжност заместник-министър в Министерството на културата в служебното правителство.

Пълната програма на XVII MozArt фестивал

19-22 август 2021

ЖЕНИТЕ
19 август, четвъртък, 20.30 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort
Камерна опера „Каменният пир“ – световна премиера

Опера в два акта
Музика: Албена Петрович-Врачанска
Либрето: Яна Букова
Режисьор: Огнян Драганов
Постановка на Държавна опера – Стара Загора

Постановката на Държавна опера – Стара Загора ни препраща към Моцартовата опера „Дон Жуан“ и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.

20 август, петък, 17.00 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort

ВЕРА НЕМИРОВА – СРЕЩА С АВТОГРАФ

Вълнуващ разговор за пътя на оперния режисьор, звездните мигове, работата в големите оперни театри в Европа и предизвикателствата в живота и на сцената.

20 август, петък, 20.30 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort

КОНЦЕРТ

DROP DOWN COMMUNITY
Гост-солист: Лия Петрова /цигулка/
В програмата: В. А. Моцарт, Астор Пиацола, Добринка Табакова, Оторино Респиги

Основен акцент в програмата е пиесата „Organum Light” на една от най-търсените съвременни композиторки – Добринка Табакова.

21 август, събота, 20.30 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort

В ОЧАКВАНЕ НА МОЦАРТ
Сценичен колаж на арии и ансамбли от опери на В. А. Моцарт по идея на Вера Немирова
С участието на студенти по оперно пеене от НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Една група млади оперни певци се срещат в чакалнята на надеждите. Времето минава, те се разминават един-друг в очакване на мечтани ангажименти. Те делят един и същи стремеж… Към сцената. Те пеят срещу отчаянието… Чакат Моцарт.

 

22 август, неделя, 11 часа
Читалище „Заря – 1895“, Матине
Камерен концерт на изявени млади таланти от град Правец и гост-солисти от НМУ „Любомир Пипков“ – София

22 август, неделя, 20.30 часа
Площад пред Община Правец, Закриване

ОПЕРА DIVA
Балетен спектакъл
Балет „Арабеск“ със специалното участие на Веса Тонова
Музика: Белини, Верди, Пучини
Четири жени по пътя им към избавлението на смъртта, измислени от мъж – техният създател, в името на мъж – техният любим. Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога – „Норма“, „Тоска“, „Травиата“ и „Мадам Бътерфлай“. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *