СЗО: В Европа от един век не е имало по-голямо природно бедствие. Кои са най-сеизмичните райони у нас?

Световната здравна организация заяви, че разрушителните земетресения от миналата седмица в Сирия и Турция, при които по последни данни загинаха над 41 000 100 души, са най-голямото природно бедствие в европейския регион за последните 100 години.

„Свидетели сме на най-лошото природно бедствие в европейския регион и все още не сме напълно ясно за истинския му мащаб“, каза пред репортери Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, пише „Politico„.

Европейският регион на СЗО се състои от 53 държави, включително Турция. Сирия е член на съседния източносредиземноморски регион на СЗО.

Клуге каза, че СЗО е стартирала най-голямото разгръщане на екипи за медицинска помощ в 75-годишната история на Европейския регион на СЗО.

„До момента в Турция са пристигнали 22 екипа на спешна медицинска помощ“, посочи Клуге.

В Сирия броят на жертвите почти не се променя от няколко дни, но се очаква рязко да нарасне.

„Нуждите са огромни, те растат буквално от час на час. Около 26 милиона души в двете страни се нуждаят от хуманитарна помощ“, каза Клуге.

Междувременно геолози предупреждават, че Истанбул е следващият евентуален епицентър на силен земетръс.

Ужасният инцидент повдигна доста въпроси, единият от които е свързан с готовността на туристическата столица на Турция – Истанбул, да посрещне силно земетресение. Градът е дом на 16 милиона души.

Сукру Ерсон, професор по геология в Техническия университет „Йълдъз“, казва, че данните от минали земетресения показват, че предстои друго земетресение в разлома под Мраморно море.

„Знаем как се движи линията на разлома в Северен Анадол всяка година, движението ще доведе до напрежение по линията, което ще предизвика земетресение“, каза той пред Al Jazeera, добавяйки, че е невъзможно да се знае точно кога това ще се случи.

Хюсеин Алън, президент на Камарата на инженерите-геолози, е съгласен с това предположение: „Твърде вероятно е земетресение с магнитуд 7 или повече да удари Истанбул, съдейки по данните, с които разполагаме.“

„Линията на разлома под Мраморно море има капацитета да предизвика две земетресения с магнитуд 7 за една година.“

Земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер удари западната част на района на Мраморно море в Турция през август 1999 г., убивайки около 7 500 души. Второто земетресение удари близо до Дузче през ноември същата година и уби 845 души.

Във вторник земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля румънската държава. Епицентърът бе близо до град Тисмана. В Румъния са регистрирани 13 вторични труса, съобщи пред Нова телевизия доц. Пламена Райкова, ръководител на катедрата „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в БАН.

„Серията от трусове със сигурност ще продължи. Очакваме земетресения с магнитуд по-малък от вчерашния. За момента в този район наблюдаваме затихваща поредица. Не може да се търси връзка между всички трусове през последната една седмица”, обясни още Райкова.

„В района на Вранча често има трусове. Те обаче са по-дълбоки и се усещат по-рядко от хората.“, коментира експертът.

В България най-силно трусът е усетен във Видин, Враца и Монтана. В социалните мрежи се появиха дори клипчета. Хората притеснено са напуснали домовете и офисите.

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това става ясно от доклад на МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Снимки: Unsplash, YouTube

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *