Дестинации & ДегустацииКиноНовинки

Тайланд е началната точка на кинопътешествията през август

В началото на август традиционно ще пътешестваме с панорамата „Кино за пътешественици”.

Програмата стартира на 1 август в „Културен център Г8” с българската продукция „Подслон в Тайланд: Заседнали в рая”. На пътешественичката Елена Крапчева.

Елена и приятелят й Майкъл планират ваканция в югоизточна Азия. Но плановете им са осуетени след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от Ковид-19. Двамата решават да се потопят в живота на местните. И за 18 месеца да обиколят страната.

Изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и безброй усмивки. Тайланд през очите на двама чужденци, които се опитват да живеят като местните.

Ден по-късно, на 2 август, в Дома на киното ще има ексклузивна прожекция на филма „Пътищата на пилигрима”. Двама испанци решават да извървят четири поклоннически маршрута. И да видят какво е общото между хората, които изминават десетки километри на ден по Пътеката на инките в Перу, Камино де Сантяго в Испания, Тихоокеанския хребетен път в Щатите и Кумано Кодо в Япония.

Изключителният „Да изгубиш от поглед света” за силата на човешкия дух, ще бъде показан само на 8 август в „Културен център Г8”. 13 хиляди километра и 9 месеца в открито море с две спирки – в Хавай и Самоа. Без сън и без храна, болни или изтощени, възхитени от гледки, залези и мигриращи китове, с носталгия по семейството и дома, те не спират да гребат. Когато стъпват на континента, пред тях вече стоят два световни рекорда и една осъществена мечта. Те са четири смели жени. Скачат в една лодка и започват да гребат като заявяват на света: „Никога не можеш да прекосиш океана, ако не ти стиска да изгубиш от поглед брега“ и преплават Тихия океан от Америка до Австралия в подкрепа на една кауза.

Специална прожекция в рамките на „Кино за пътешественици” ще има филмът на финландския тандем Марти Каартинен и Никлас Кулстрьом „Спомени от Изтока”, които представят историята на Густав Йон Рамстед – един скандинавец запленен от контраста между безкрайната шир на монголската тундра и модерния японски мегаполис.

„Кино за пътешественици” ще продължи от 1 до 14 август в Културен център G8, Евро синема и Дом на киното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *