Дестинации & ДегустацииМистериозни историиНовинки

Тайният свещен връх Кайлас и енергията, която пази

В индуистките химни за Кайлас се говори като за място където „…лекото става тежко, а тежкото – леко. Там животът става смърт, а смъртта – живот”. Възвишенията, разположени в отдалечения западен край на Хималаите, привличат хиляди поклонници. Нито един човек обаче не е успял да изкачи върха. Казват, че мястото внимателно крие своите тайни.

Кайлас е разположен по средата между четири планински вериги, погледнат отгоре изглежда като лотос, а четирите реки, които извират от него, разделят света на четири региона.

Върхът с форма на пирамида, снежна шапка и страни, ориентирани към четирите краища на света е свещен за четири различни религии – индуисти, будисти, джайни и привържениците на шаманисткото учение Бон. Според тях тук се намира

сърцето на света и центърът на земната енергия

Хората на Тибет са убедени, че Кайлас обединява три космически зони – небето, Земята и подземния свят. В различни текстове пише, че върхът се обитава от „бог грозен и милостив – Шива, който владее всички земни сили, може да дава и отнема живот”.

Будистите пък смятат, че Кайлас се обитава от Буда и затова никой смъртен не може да се качи до върха. Защото „който види лика на Бог, трябва да умре”.

Всъщност пак според легендите двама все пак са успели да стигнат върха – единият е Тенпа Шенраб, основател на религията Бон, който се спуснал точно тук от небето на земята, и великият тибетски учител, йога и поет Миларепа, който се възкачил на Кайлас, за да посрещне първия слънчев лъч…

Но това все пак са имена от легендите. Що се отнася до обикновените хора, смъртните, все още никой не може да се похвали, че е стъпвал на върха. Високият 6700 м връх явно е доста негостоприемен.

Казват, че пред всеки смелчага, дръзнал да поеме по пътеката нагоре, се изправяла невидима стена, която го отблъсквала обратно в подножието.

Историята пази спомен за група от четирима алпинисти – все млади и здрави мъже, които се присъединила към поклонници, извършващи своята свещена обиколка. В един момент алпинистите се отделили и бързо тръгнали нагоре.

Но не минало много време и в лагера на вярващите слезли четирима мръсни и съвършено невменяеми човека, които гледали като обезумели. Завели ги в психиатрична клиника, където и четиримата се състарили за няколко години и починали без да дойдат на себе си.

През 1985 г. прочутият алпинист Райнхолд Меснер получил разрешение от властите да изкачи върха. След това обаче се отказал без видима причина. Някои свидетели коментират, че времето се влошило, други – че мъжът, покорил 14 от най-високите върхове в света, получил видение…

През 2000-та година испанска експедиция получила пари и разрешение от властите да покори върха. Но мисията не успяла, защото огромна група от вярващи преградила пътя и не позволила на учените да минат.

През септември 2004 г. руският академик Юрий Захаров, заедно със сина си Павел, успял без разрешение от властите да се качи по югоизточния склон до 6200 м височина.

Останалите около 500 м обаче не били изминати, защото през нощта мъжете били изненадани от интересно светлинно явление. На всеки 3 до 5 секунди в небето светвали сфери с размерите на футболна топка.

А през деня светлини образували странни свастики в небето.Времето се влошило. И двамата се отказали да стигнат докрай.
Всъщност още от древността над върха

били наблюдавани странни светлини

Според идуистите те са дело на многоръкия Шива.

На снимките, направени от Космоса, се вижда, че Кайлас е разположен в центъра на каменна спирала. Върхът е своеобразен център на планетарна и космическа енергия, най-големият на Земята.

Затова може би спомага и пирамидалната форма на върха.

Според ученият и езотерик Мулдашев, пирамидата има изкуствен произход и е дело на много по-развита от нас цивилизация, която е дошла от Космоса.

Интересен е и фактът, че леденият купол над Кайлас прилича на огромен кристал, в центъра на който сияе цвете с осем венчелистчета в синьо-виолетов цвят. Мулдашев и други специалисти са на мнение, че това е огледало на времето. Понякога то може да забързва, друг да забавя времето на земята. Свидетели разказват, че за една обиколка на поклонниците им порастват брадите и ноктите, което говори за забързване на жизнените процеси.

Много спорове са възникнали и относно цепнатината в центъра на пирамидалния връх, откъм южната страна.

При определена светлина, се вижда, че сенките образуват свастика – древен знак. Езотериците смятат, че този сакрален символ доказва изкуствения произход на върха и има за цел да предпази от разрушение.

Някои вярват, че под върха на пирамидата има система от помещения, в които е скрит прочутият камък Чинтаман – посланик от звездната система Орион, който пази в себе си вибрациите на далечните светове и работи за благото на хората, подпомагайки духовното им развитие.

Съществува още една загадка, свързана с Кайлас –

езерата – едното с „мъртва”, другото – с „жива” вода

намиращи се близо до върха и разделени едно от друго с тънка ивица земя.

Ланг-Цо е известно като езерото на дявола. Водата в него е солена, не е годна за пиене и по повърхността винаги има вълни, дори при спокойно време. А в езерото Манасаровар водата е кристално чиста и вкусна, притежава лечебни свойства, дарява всеки, който пие от нея с бодрост и ясно съзнание. Повърхността й остава винаги спокойна, дори при силен вятър.

Затова хиляди хора идват тук и се потапят в Манасаровар. Освен това, казват, че всеки направил 108 обиколки около Кайлас, получава опрощение на греховете си и достига до пълно осъзнаване. Може би само за това си струва да се докоснем до това силно енергийно място. А някой ден то може да разкрие своите дълбоко пазени тайни на някой от нас – най-праведния или най-вярващия. Да ни допусне до света на боговете или да ни срещне с представители на друга, по-развита от нас цивилизация…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *