Търсите си неделно забавление? А какво ще кажете за пътуване с парен локомотив?

Със специален влак, теглен от парен локомотив, БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката” ще отбележат 100-годишния юбилей от започването на строежа на теснопътната жп линия Септември – Добринище.

Началото на изграждането на линията е дадено през пролетта на 1921 г. А днес, 100 години по-късно, се определя за архитектурен шедьовър и чудо на инженерната мисъл.

На 6-и юни (неделя) атракционният влак ще пътува по първата открита отсечка от линията от Септември до Велинград. След престой от малко повече от два часа в курортния град, ще отпътува обратно за Септември.

Допълнителна атракция към пътуването ще бъде присъствието на народни певици от фолклорната вокална формация „Магическите гласове на България“. Заедно със създателя на формацията – Нина Николина, те ще бъдат част от отбелязването на годишнината. И ще зарадват пътуващите с импровизиран концерт с акапелни изпълнения – „Песента на теснолинейката“.

Атракционният влак ще замине от гара Септември в 10:55 ч. и ще пристигне в гара Велинград в 13:35 ч. По време на престоите в гара Цепина, където се намира и Музеят на теснолинейката, както и в гара Долене, пътуващите във влака ще могат да се насладят на народната музика сред спиращи дъха местности с изключително добра акустика.

Още на гара Септември ще бъдете посрещнати от народните певици в автентични носии от различни региони и с изпълнение на някои от най-популярните фолклорни песни.

По време на пътуването Нина Николина и другите изпълнителки от „Магическите гласове на България“ ще беседват с пътниците върху текстовете на старите народни песни, ще разказват истории, ще изпеят акапелно някои от класическите обработки на едни от най-красивите български народни песни, за да пренесат пътниците из различни епохи.

След престоя във Велинград теглената от парен локомотив композиция ще отпътува обратно от гара Велинград в 16:10 ч. и ще пристигне в гара Септември в 17:50 ч. Влакът ще пътува в състав от пет стандартни пътнически вагони и един вагон бистро.

Цената на двупосочния билет е 38,60 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *