Тереза Маринова: Всичко, което съм получила от спорта, е много повече от това, което ми е взел!

Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977 г. в Плевен. Баща й Мончо Маринов е рекордьор на България на 800 м през 1974 г. 

Родителите на Тереза Маринова се разделят през 1982 г., когато тя е едва 5-годишна. За нея и брат ѝ Цветомир се грижи баща им. Мончо Маринов е против това децата му да се занимават със спорт, но още през следващата година – 1983 г. двамата започват да тренират лека атлетика тайно при Ваня Костова. Това продължава и когато Тереза Маринова тръгва на училище. Тя казва на баща си, че е на занималня, но вместо това ходи на тренировки.

Когато баща ѝ разбира за лъжата, с много сълзи и увещания тя успява да го убеди да продължи да спортува.

През 1994 г. Тереза Маринова започва да жъне първите по-сериозни успехи – става първа в тройния скок на международно състезание в София сред девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки – старша възраст в Атина.

„Избрах скок на дължина, защото тя беше втората ми по сила. Моят първи треньор Светослав Топузов обаче видя в мен заложби за троен скок и така се започна. Била съм на около 15-16 години.“

В спортната си кариера Тереза печели сериозни отличия.

1996 г. – световна шампионка и рекордьорка за девойки в дисциплината троен скок
2002 г. – европейска шампионка в зала в дисциплината троен скок.
2001 г. – световна шампионка в зала и бронзова медалистка на световното първенство на открито в дисциплината троен скок.
2000 г. – олимпийска шампионка и рекордьорка на България в дисциплината троен скок.

Най-силните думи, които е чула след спечелването на олимпийското злато, са тези на баща й: „Мисълта, с която ставах всеки Божи ден, е че аз ще стана олимпийска шампионка. Най-силните думи са на моя баща. В момента, който се прибрах, той каза: Ти сбъдна моята мечта“.“

Тереза Маринова прекратява активната си спортна кариера преди олимпиадата в Пекин през 2008 г.

На 1 февруари 2011 г. ражда дъщеря си Дарина. От пролетта на 2012 г. работи в НСА като преподавател по лека атлетика. На 22 декември 2012 г. ражда второто си дете. То е момченце и се казва Калин. Има своя детска школа по лека атлетика.

„Формулата за успех е преди всичко да имаш търпение. Да имаш търпението да изчакаш своя момент и да го гониш докрай“.

„Казвах, че никога няма да бъда треньор. По-скоро ме влечеше спортната журналистика, имах желание да завърша, но така се стекоха нещата, че попаднах на стадиона с децата и осъзнах, че няма нищо по-хубаво от това да си там, където тежиш най-много.“

„Всичко, което съм получила от спорта, е много повече от това, което ми е взел.“

Тереза Маринова обожава шоколад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.