ЗдравеНовинки

Три чашки кафе на ден пазят сърцето здраво, а кръвното – ниско

Три чашки кафе на ден гарантират ниско кръвно налягате, показват резултатите от ново изследване. Проучването е публикувано в списание Nutrients.

Проучване на екип от учени от Университетската болница в Болоня, Италия, разкрива, че редовно пиещите кафе имат значително по-ниско кръвно налягане в периферната и централната аорта, в сравнение с тези, които изобщо не консумират кафе.

„В нашето проучване, което се основава на данни от голяма група хора, ние открихме, че тези, които пият 3 или повече чаши на ден, имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които не пият ободряващата напитка“, коментира един от авторите Ариго Цицерон, професор в университета в Болоня.

Въпреки че ползите от кафето включват по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, ефектът на кафето върху кръвното налягане все още не е напълно изследван.

„Кофеинът е само една от съставките на кафето и със сигурност не единствената, която играе активна роля“, казва Цицерон в новото проучване.

„Знаем, че кофеинът повишава кръвното налягане, но други биоактивни съединения в кафето изглежда противодействат на този ефект и водят до промени в нивата на кръвното налягане“, обяснява Цицерон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *