ЗдравеНовинки

Три храни могат да удължат живота ви до 100 години. Кои са те?

Експертите на британската компания Eden’s Gate са провели интересно проучване – изследвали са начина на живот на най-старите хора на планетата, за да разберат какво точно им е помогнало да живеят рекордно дълго.

Оказало се, че тайната се крие в начина на хранене, пише Eat This, Not That, предава БНР.

Експертите проучили начина на живот на шест души, чиято възраст надхвърля 100 години. И установили, че храненето, движението, нивата на стрес и социално-икономическият статус са важни фактори за дълголетието им.

Най-възрастният човек в списъка и в историята е Жана Луиза Калмен, която доживява до 122 години и е единственият човек в света, успял да преживее повече от 120 години. Каква е нейната тайна за дълголетие?

Жана Калман умира през 1997 г. на 122-годишна възраст, а когато я питат за тайните на дълголетието, тя отговаря: „Шоколад, портвайн и зехтин“.

Всъщност много от хората над 100-годишна възраст, живеещи в така наречените „сини зони“ (региони с най-висока концентрация на хора над 100-годишна възраст), наистина редовно консумират зехтин и червено вино.

Изследванията показват, че студено пресованият зехтин помага за контролиране на теглото, понижава кръвното налягане, намалява възпаленията и риска от сърдечносъдови заболявания.

Установено е също така, че червеното вино и тъмният шоколад съдържат също мощни антиоксиданти, които помагат за подобряване на общото здравословно състояние, ако се консумират в умерени количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *