Дестинации & Дегустации

Уникален парк във формата на света посреща туристи в Дания

Паркът Verdenskortet е уникален по рода си, създаден във формата на карта на света. Намира се на брега на езерото Клайтруп близо до град Виборг, Дания, а зад конструкцията му се крие невероятна история, пише той Putnikofer.hr.

Всички континенти и най-малките детайли в парка са ръчно направени само от един човек. Били са необходими цели 25 години, за да успее да създаде тази красота.

Има детска площадка, лодки за разходка в езерото (което „играе“ ролята на океан), кафене и ресторант, а също така и игрища за мини голф, място за пикник, възможност за яздене на пони и срещнете различни животни.

Паркът се простира на 4000 кв. метра.

Името на неговия създател е Сорен Поулсен. През 1943 г. фермерът решил да пресуши околните ливади. Натъкнал се на камък, чиято форма му напомнила формата на полуостров Ютланд. И това го вдъхновило да намери и изгради други форми, които да наподобяват земните континенти, острови и полуострови.

През зимните месеци той поставял парчета камък върху леда. През пролетта, когато ледът се стопял, камъните останали на същото място и така малко по малко картата на света придобила завършен вид.

Поулсен е роден през 1888 г. на същата земя, където по-късно построява своята карта на света.

Той озеленява парка в продължение на 25 години, от 1944 г. до смъртта си през 1969 г. Умира на 81-годишна възраст.

Картата на света в парка Verdenskortet е любима дестинация за семействата с деца в Дания, но и възрастните много я харесват.

Ако имате път натам, непременно се отбийте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *