ЗдравеНовинки

Уникалните правила на Кацузо Ниши: Говорете с тялото си

Кацузо Ниши е японски учен, инженер по образование, професор. Бил е болнаво дете, казвали, че едва ли ще доживее 20 години. И за него грижата за здравето е била почти на живот и смърт. Стъпка по стъпка Ниши създава своята известна днес система за оздравяване на тялото.

Базирана е на постиженията на традиционната медицина, древните гръцки и египетски лечители, тибетски и китайски практики и много други източници на знания.

На 44-годишна възраст Ниши напуска работата си в токийското метро, ​​където заема длъжността главен инженер, и се посвещава изцяло на авторския метод за насърчаване на здравето.

В резултат на това ученият живее дълъг и щастлив живот. Авторът на метода си отива от този свят на 75-годишна възраст, но не от старост, а от лъчева болест, развила се на фона на повишената радиация в Япония.

Неговите здравни правила са простички и достъпни, изискват само желание и търпение.

Прекарваме около една трета от живота си в леглото. И ако това легло е меко, тогава деформацията на гръбначния стълб и нарушаването на стойката са ни гарантирани.

Оттук идва и първото правило на Ниши – спете на твърдо легло.

Разбира се, няма как да спите на дъска, но можете да изберете най-твърдия удобен матрак.Така ще запазите здравето на прешлените, а оттам и изправената си стойка. Тя пък е важна за добрата циркулация на кръвта от крайниците към сърцето и черния дроб. Следствие на това ще се радвате на ускорен метаболизъм, чисти съдове и нормално работещ черен дроб. Мекото легло е враг на черния дроб.

Второто правило на Ниши е – спете на твърда възглавница.

Меката възглавница води до болки във врата, изтръпване на ръцете и лоша стойка. Важно е гръбнакът да е изправен.

Правило три е упражнението „Златна рибка“

То е за всички нас, които водим заседнал начин на живот. Необходимо е по някакъв начин да стимулира гъвкавостта на гръбначния стълб. А това упражнение ви осигурява точно това.

Легнете по гръб, на твърда повърхност. Вдигнете ръцете си зад главата. Изпънете краката. Притеснете бедрата и петите към пода. Изпънете няколко пъти тялото (броейки до седем), като леко разтягате гръбначния стълб на едната и на другата страна. След това свийте лактите и поставете дланите си под шийните прешлени. Движете краката навън и навътре и едновременно с това движете ръцете нагоре-надолу. Останалата част от тялото трябва да бъде притисната към пода. Вибрирате все едно сте риба във водата. Можете да започнете с една минута, като постепенно увеличавате времето до три.

Четвъртото правило подпомага капилярите

Легнете по гръб върху твърда и равна повърхност, поставете малка, цилиндрична възглавничка под врата си. Повдигнете двете ръце и краката нагоре, стъпалата на краката трябва да са успоредни на пода. В това положение разклатете двете си ръце и стъпалата за 1-3 минути. Благодарение на това кръвта във вените на ръцете и краката ще се спусне към торса, като постепенно образуването на вакуум ще доведе до ускорено кръвообращение. И като резултат, подобрена капилярна функция.

Петото правило гласи: Спортувайте!

В интернет има много видеоклипове с упражнения по системата Ниши. Но най-важното, което не трябва да забравяте е, според Ниши, че тялото работи според правилото за обратна връзка: колкото повече го обичате, толкова повече то ви обича и работи по-добре.

И не се оплаквайте къде какво ви боли, вдъхвайте си здраве.

Вместо да обсъждате съседите си, вдъхновете себе си с положителни мисли за щастливо бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *