ЛюбопитноНовинки

Уникалните реакции на човешкото тяло, които го пазят при опасност

Когато някой от нас се прозее, си мислим, че му е скучно или му се е приспало… Да, донякъде е така. Но не съвсем. Защото и кихането, и прозяването, и протягането всъщност са реакции на тялото – при определени ситуации. Ето какви!

Основната цел на прозяването е да охлади мозъка, след като е бил прегрят или претоварен.

Обикновено кихаме, когато носните проходи се пълнят с твърде много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начин на тялото да се освободи от този „боклук“.

Протягаме се сутрин, за да подготвим тялото за физическото натоварване, което го очаква през деня. В същото време стречингът работи върху мускулите, възстановява притока на кръв и подобрява настроението ни.

Когато ядем много бързо и поглъщаме големи хапки, претоварваме организма и пневмогастралният нерв може да се раздразни. Тази реакция е тясно свързана със стомаха и диафрагмата. Резултатът е порция хълцане.

„Гъбясалата“ ни, набръчкана кожа, която се появява след като дълго време сме стояли във водата, всъщност е опит на тялото да ни предпази от… подхлъзване. Тялото разбира, че около него има много вода и природата може да бъде „хлъзгава“. Кожата на ръцете ви се променя и така по-лесно можем да хванем гладки повърхности.

Загубата на паметта пък, която често се случва след неприятните преживявания, е опит на мозъка да ни спаси от това, което ни се е случило. И да предпази психиката ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *