Любопитно

Уникално проучване доказва: Имаме съзнателни преживявания още преди да се родим

Екип от изследователи от колежа Тринити в Дъблин и техни колеги от Австралия, Германия и САЩ доказват в ново проучване, че още преди да се родим имаме съзнателни преживявания.

Резултатите от това изследване са публикувани в списание „Тенденции в когнитивната наука“.

В новото изследване екипът от учени обяснява, че съзнанието при новородените все още е мистерия и няма ясна представа кога и под каква форма се появява за първи път. Някои теоретици вярват в „късното начало“ и смятат, че съзнанието изисква когнитивни способности, които за първи път се появяват преди първия рожден ден на детето.

Други теоретици обаче вярват в „ранно начало“, като се има предвид, че съзнанието най-вероятно възниква по време или малко след раждането.

Но някои са доста смели и смятат, че съзнанието „се ражда“ през третия триместър на бременността.

„Нашите открития показват, че бебетата могат да интегрират развиващите се сетивни и когнитивни реакции в съгласувано съзнателно преживяване, за да разберат действията на другите и да планират своя собствен отговор“, каза съавторът Лорина Начи, професор в Училището по психология.

Проучването хвърля светлина и върху това „какво е да си бебе“.

Изследванията показват, че бебетата са наясно с по-малко неща във всеки даден момент от възрастните, че им отнема повече време, за да разберат какво е пред тях, но че могат лесно да обработват различна информация като звуците на други езици по-добре, отколкото когато пораснат.

По същество доказателствата показват, че детското съзнание има „ранно начало“.

Разбира се, учените подчертават, че са необходими много повече изследвания, тъй като все още има много данни, които не са открити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *