Дестинации & Дегустации

Уникалното племе ненети: Как се оцeлява при минус 50 градуса

Ненетите са едно от последните пастирски племена. В превод името им означава „човеци“. Те живеят между Бяло море и полуостров Таймир, а начинът им на живот очарова по няколко причини.

Една от тях е оцеляването в сурова среда, при невероятно ниски температури. Ежегодно ненетите изминават по 2000 км, за да се преместят от летните към зимните пасища, местейки целия лагер.

През зимата живеят на юг от делтата на река Об, а след това се преместват на север от полуостров Ямал, където имат летни пасища.

Полуостров Ямал, който е заобиколен от Северния ледовит океан, чието име в превод означава „край на света“, е доста суров – тук температурите падат до минус 50 градуса по Целзий.

Ненетите живеят в тази област повече от 1000 години, главно благодарение на северните елени, които ги топлят и хранят, пише Punkufer.

Всяко семейство има свое специално животно, което се освобождава от тегленето на шейната и живее като домашен любимец.

Северните елени осигуряват на ненетите всичко необходимо, за да оцелеят. Те покриват домовете си с кожи, за да се предпазят от студа, и използват козината за направата на дрехи, палта, ботуши и одеяла. От костите пък се правят съдове и части от шейни, а месото се консумира сурово, варено или замразено. Кръвта на северния елен е особено ценена, защото е източник на витамини. Освен северни елени, ненетите ядат и риба, обикновено замразена.

Племенните домове представляват палатки, изработени от кости и кожа, а структурата им се сглобява и разглобява за по-малко от два часа. Благодарение на отличната топлоизолация, изработена от кожите на северни елени, палатката е топла и комфортна дори, когато навън температура падне до десетки градуса под нулата.

Когато имат нужда от вода, жените от племето излизат от палатката с малка шейна и лопата. Събраният от тях сняг се почиства и загрява в тенджера, за да се разтопи, а водата се използва за пиене.

Ненетите нямат почивни дни, защото грижата за елените и събирането на храна изисква постоянна работа. Те почиват само веднъж в годината, когато цялата общност се събира да общува.

Тъй като снегът в Арктика се топи по-бързо от преди, ненетите трябва да адаптират маршрутите си към изменението на климата, за да имат храна елените.

Северните елени се хранят предимно с лишеи, които растат под дебел слой сняг, а острото им обоняние им позволява да търсят и намират храна, независимо от условията.

Племето прекарва дълги периоди в пълна тъмнина – от ноември до януари, когато слънцето не изгрява в най-северните райони. това прави оцеляването наистина трудно.

Снимки: Detroit Publishing Co. – Library of Congress/Freepik

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *