Уорън Бъфет: Единственият начин да получиш любов е като даваш любов!

Уорън Бъфет се появява на бял свят на 30 август 1930 година в Омаха, Небраска.

В над 70-годишната си инвестиционна кариера той е изградил име на един от най-добрите инвеститори за всички времена.

„Първите си акции купих, когато бяха на 11 г. (бел. ред. Бъфет купува 3 привилигировани акции на Cities Service) и заплатих 114.75 долара, казва Бъфет.

Като тийнейджър той вече се изявявал като бизнесмен, печелейки 53 000 долара до 16-годишна възраст. Въпреки че не виждал необходимост да ходи в университет и да учи бизнес, Бъфет прилежно се записал в Университета на Пенсилвания, когато родителите му казали да го направи.

През пролетта на 1950 г., когато му оставали само няколко изпита до дипломиране, той открил нещо, което да му харесва в образованието.

Това било Бизнес училището на Харвард, откъдето са излезли много бизнес магнати, щатски президенти и олигарси. Уорън обаче не успява да влезе в Харвард защото не е одобрен на събеседването.

И бил принуден да потърси друго висше учебно заведение.

Преглеждайки каталог на Колумбийския университет, очите му се спират на едно име, което променя живота му – Бенджамин Греъм.

„Точно бях прочел книгата на Греъм,“ си спомня Бъфет.

Книгата се казва „Интелигентният инвеститор,“ наръчник за борсов анализ. Бъфет споделя, че откриването на тази книга на 19-годишна възраст е един от най-късметлийските моменти в живота му, тъй като тя му задава рамката от принципи за неговите инвестиции.

Той дължи своя успех на упорития труд, почтеността и най-неуловимото от всички неща – здравия разум.

Той посещава Нюйоркския институт по финанси, за да се фокусира върху икономиката и скоро след това започва различни бизнес партньорства, включително едно с Греъм.

Той създава Buffett Partnership, Ltd през 1956 г., която придобива фирма за производство на текстил, наречена Berkshire Hathaway, приемайки нейното име, за да създаде диверсифицирана холдингова компания.

През 1978 г. Чарли Мънгър се присъединява към Бъфет като заместник-председател.

Макар и на над 90-годишна възраст Бъфет продължава да се наслаждава на кока-кола с вкус на череша, бургер и четене на книги. В свободното си време свири на укулеле и играе бридж с Бил Гейтс.

Уорън Бъфет е толкова богат, че може да си позволи да даде на всяко дете на Земята 43 долара и пак да му останат половин милиард долара…

“Единственият начин да получиш любов е като даваш любов. Много дразнещо е, ако имаш много пари. Иска ти се да си мислиш, че можеш да напише чек: ‘Ще си купя любов за 1 млн. долара.’ Нещата обаче не се случват така. Колкото повече даваш любов, толкова повече получаваш.”

„Купувайте само неща, с които бихте били щастливи, ако пазарът спре за 10 години.“

„По-добре е да дружите с хора, които са по-добри от вас. Подбирайте си хора, чието поведение е по-добро от вашето и вие ще се движите в тази посока.”

„Някой седи на сянка днес, защото някой е засадил дърво преди много време.“

„Рискът идва от това, че не знаете какво правите“.

„Ще дам на децата си достатъчно пари, за да почувстват, че могат да направят всичко, но не толкова, че да не правят нищо.“

„Не можеш да направиш добра сделка с лош човек“.

„Правило № 1: Никога не губете пари. Правило № 2: Не забравяйте правило № 1“.

„Разликата между успешните хора и наистина успешните хора е, че наистина успешните хора казват „не“ на почти всичко“.

„Отнема 20 години, за да се изгради репутация, и 5 минути, за я съсипете“.

„Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествени стоки, когато цената върви надолу.“

„В света на бизнеса огледалото за обратно виждане е винаги по-ясно от предното стъкло.“

„Опитвам се да купувам акции на компании, които са толкова чудесни, че и идиот би могъл да ги управлява. Защото рано или късно все някой такъв ще ги управлява.“

“Инвестирането е като бейзбола. Ако искаш да бележиш, не трябва да си наясно с електронното таблото на стадиона, а с това какво се случва на игрището.”

4 thoughts on “Уорън Бъфет: Единственият начин да получиш любов е като даваш любов!

  • 01.09.2022 в 6:50
   Permalink

   През 2006 г. Уорън Бъфет обяви, че дарява 85 процента от състоянието си на фондацията, собственост на Бил Гейтс и съпругата им Мелинда. Това беше най-голямото лично дарение, направено в Америка.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.