(О)позицияНовинки

Уволниха дисциплинарно Морфов – какво се случва в Народния театър?

Александър Морфов е уволнен от Народния театър, съобщават от театъра за БТА. Изготвя официално становище по казуса, което ще бъде изпратено до медиите по-късно днес.

Рени Врангова, съпругата на Александър Морфов, в пост във Фейсбук съобщава, че уволнението на Морфов е дисциплинарно…

Дисциплинарното уволнение е най-тежкото дисциплинарно наказание, уредено в нашето законодателство. А последицата от него е прекратяване на трудовото правоотношение между страните.

В основата на всяко дисциплинарно наказание стои виновното неизпълнение на трудови задължения, представляващо дисциплинарно нарушение. Когато се касае за дисциплинарно уволнение то се налага за тежки нарушения на трудовата дисциплина. В определени случаи дисциплинарното уволнение може да се предшества от налагане на друго – по-леко по вид дисциплинарно наказание – „забележка“ или „предупреждение за уволнение“. В други случаи, обаче, поведението на работника или служителя може да е толкова съществено от гледна точка на установената в предприятието трудова дисциплина, че да обуслови директно налагане на дисциплинарно уволнение.

В Кодекса на труда (чл. 190) са изброени неизчерпателно определени видове нарушения на трудовата дисциплина, които законодателят възприема като достатъчно тежки, за да бъдат основание за налагане на най-тежкото наказание – дисциплинарно уволнение. Сред тях са:

  • три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
  • неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
  • системни нарушения на трудовата дисциплина;
  • злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
  • ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
  • участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
  • други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

Снощи актьори се събраха пред Народния театър „Иван Вазов“ в знак на протест срещу уволнението на режисьора Александър Морфов, предаде БНР.

Десетки хора се събраха пред Народния театър късно снощи (вторник, 28 февруари) на демонстрация в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Тя се проведе само часове, след като той съобщи, че е бил дисциплинарно уволнен от директора на театъра Васил Василев.

Новината дойде след месеци на конфликт между Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева.

През октомври главният режисьор надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай!“, а като причина посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В спонтанния митинг в подкрепа на Морфов се включиха актьори, режисьори и студенти от НАТФИЗ. Сред тях бяха Камен Донев, Албена Колева, Петя Тетевенска, Лилия Абаджиева, Галина Тонева, съпругата на Морфов – Рени Врангова, Валери Йорданов. Събралите се съобщиха, че правят и подписка в подкрепа на режисьора.

В четвъртък от 14 ч. отново ще има протест срещу уволнението на Морфов. Той ще бъде пред Министерство на културата и целта му да покаже подкрепа към режисьора и да поиска оставката на директора на театъра Васил Василев.

Пиарът на театъра Велислава Кръстева съобщи днес във фейсбук, че от днес, 1 март, вече не е на работа в театъра. Тя не посочва дали сама напуска или е съкратена.

Миналата седмица директорът на театъра Васил Василев е внесъл в Министерството на културата нов Устройствен правилник, в който липсват длъжностите „главен режисьор“ и „завеждащ „Връзки с обществеността“.

Министерството на културата потвърди за проект за нов устройствен правилник на Народния театър.

Това ли е обаче решението? Няма длъжности, няма хора, няма проблем?

Любопитен е фактът, че има протест срещу уволнението на Морфов, но срещу уволнението на Кръстева няма. Трябва ли театърът да бъде лишен от един все пак талантлив човек, носител на редица награди, който явно е уважаван и харесван от колегите си?

„Основната идея беше да ме унищожат и да ме махнат от театъра. Не предполагах, че тези хора толкова много ги е страх от мен, за да вкарат целия политически апарат срещу мен“, коментира Морфов пред БНТ.

И тук си задаваме друг въпрос – защо въобще политиката се появява в театъра? Има ли място тя там?

Лично аз смятам, че когато си талантлив и си вършиш работата, политическите ти пристрастия нямат значение. И не би трябвало да имат отношение към местоработата ти.

Детинско и импулсивно е да драскаш нечия врата. Детинско и импулсивно е да уволниш дисциплинарно някого, защото не можеш да се справиш с назрелия проблем. В обществото остава една скрита умисъл, остава усещането за нещо нередно, което се случва в театър, спонсориран с нашите пари. Театър, който трябва да възпитава любов към изкуството, да има в репертоара си добри постановки, актуални, класически, всякакви, постановки, които будят хората, карат ги да мислят, да обичат изкуството, да се вълнуват от важните неща и проблеми…

И сега какво? Театърът остава без пиар, което е малко несериозно за такава институция. И без главен режисьор, което също е важна за съществуването му позиция. Жалко за изкуството. И за хората, които работят в този театър. Те не са виновни.

„Отраснах със спектаклите на Сашо Морфов. Май няма такъв, който да съм гледала само веднъж. Всички са ме разтърсвали, още от първата ми “Буря” в ТСофия. По-тъжното нещо за мен от промените в “Хъшове”, който от вдъхновяващ спектакъл за българите се превръщаше в криво огледало на нашето падение с изминаването годините, беше премиерата на “На ръба”, него единствено не искам да гледам пак. Защото ние сме си там и сега, на ръба. При това от години. “Театърът” в народния театър, който директорът му се напъва да режисира от няколко месеца има извратен хепиенд за олигофрени – хоп!“, написа Зорница София.

„Световноизвестният директор на НТ уволни лицето Александър Морфов. Последният е роден в Ямбол на 9 Ноември 1960, завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, режисура за куклен театър при Юлия Огнянова (1990) и кинорежисура при Георги Дюлгеров (1994). Носител на над 30 наши и международни награди, Доктор хонорис кауза на Университета по аудио-визуални изкуства ESRA, както и на орден „Кирил и Методий“ (първа степен) за „изключителни заслуги към Република България в областта на културата и изкуството“. Не съм наясно дали (административно) М-во на К може да анулира този велик акт и (кога ли най-сетне) да излезе с ясна и категорична позиция, или отново ще опрем до фабриката за локуми и шербет.“, пише Игор Марковски.
„В момента се извършва ОПИТ ЗА УБИЙСТВО на една от най-даровитите личности на нашето време!
Не мълчете! КОЛЕГИ! ЗРИТЕЛИ! ГРАЖДАНИ!
ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ! ❤„, написа Касиел Ноа Ашер.
„Преди повече от сто години единственият българин, номиниран за Нобелова награда, Пенчо Славейков, е принуден да напусне поста директор на Народния театър. По-късно е уволнен и от длъжността директор на Националната библиотека. Преди това дълго перфидно е измъчван – кабинетът му умишлено е устроен на втория етаж, така че за човек с увреждания, какъвто е Пенчо, е истинско физическо страдание и тормоз над психиката.“, написа Флорина Барбукова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *