ЛюбопитноНовинки

В полунощ небето се отваря и сбъдва желания

На 5 януари, ден преди Богоявление отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан още Кръстци, Водокръщи.Този празник затваря цикъла на „мръсните дни“, започващи от 25 декември.

„Мръсни“ или „некръстни“ се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.

Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване, освещаване и телесно изцеление.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят.

Смята се, че в нощта срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.

Това е Нощта на Мълчаната вода. Магичността на тази нощ е свързана с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни” и преклонението на хората пред животворящата й същност.

Казват, че в тази нощ трябва да се говори на водата – да наречем онова, за което мечтаем, което искаме да ни се сбъдне…

Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите.

Точно в полунощ вземете съда с водата в ръце и изречете на глас най-съкровените си желания.

В този момент небето се отваря и чува нашите най-съкровени думи и желания.

Водата трябва да престои така цяла нощ, покрита с бяла кърпа, а на сутринта да измиете очите си с нея или да пиете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *