ЗвездиКнигиНовинки

Васко Василев на 50: албум, концерт и филм

Най-известният български цигулар в света Васко Василев ще празнува на 14 октомври своя 50-годишен юбилей в София с фотоалбум, концерт и филм.

„Да пътувам в различни страни, да работя с различни музиканти, да свиря в различни жанрове, да срещам и нова, и непозната публика – това е смисълът на моя живот“, признава с лъчезарна усмивка сърцатият музикант.

Напуска страната на 9 години, за да учи в Москва. Печели трите най-престижни международни конкурса за цигулка, както и титлата „Суперсолист“ на Лионската опера.

На 23 г. е най-младият и първи концертмайстор на Кралската опера в Лондон. Днес е творчески продуцент там, създател на формация „Лауреат“, автор на албуми и филмова музика.

На 8 октомври излезе луксозният фотоалбум „Васко Василев – зад сцена“ с логото на Книгомания.

Автор на фотографиите е талантливият Христо Русев, който само преди броени дни спечели наградата Honorable Mention в категория Advertising/Music на Световните фото журналистически награди на Париж именно с кадри от фотоалбума.

Красивото издание е с твърди корици, 240 страници и с изключителна полиграфия. Тя отразява реален отрязък от последната една година от живота на Васко – Христо Русев пътува с него и успява да направи уникални бекстейдж кадри от негови концерти през 2020-а в Лондон, Валенсия, Токио и София.

 

Преобладаващите черно-бели кадри във „Васко Василев – зад сцена“ са стилно подбрани и изящно подредени от самия 26-годишен Христо Русев. Това пътуване по света с Васко е сбъдната мечта за младия пловдивчанин, който е почитател на музиката му от години. Така двамата впускат в свои четири годишни времена, отразявайки четирите най-любими дестинации на цигуларя. За всяка от тях ще прочетете как я възприема Васко и какво впечатлява Христо.

На 14 октомври рожденикът ще отбележи юбилея си с концерт в столичния клуб JOY station и ще празнува с публиката си.

Личен, сърцат, изпълнен с музика за и от душата ще бъде този концерт, споделят от организаторите.

Това ще бъде и единственият му концерт в България за тази година заради рестрикциите за Ковид-19. „Концертът ми в JOY Station е колкото импровизиран саундтрак към тази книга, толкова и начин да кажа „Благодаря!“ на моята публика“, споделя Васко. На импровизирана премиера на книгата след концерта желаещите от публиката ще могат да закупят албума и да получат личен личен автограф.

Васко Василев е един от героите в новата филмова поредица на журналиста Георги Тошев „Децата на Другата България“, която вече се излъчва по bTV.

На 10.10. от 12,30 ч. зрителите могат да гледат филма „Светът на Васко Василев“, като съавтор отново е Христо Русев. Проследява се пътят на музиканта от детските години, когато напуска България на 9, за да учи в Москва; става лауреат на трите най-престижни международни конкурса за цигулка, премества се да живее в Лондон, за да учи в Кралския музикален колеж. През годините работи с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Ууд от „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

На 15 октомври от 18,00 ч. Васко Василев и Христо Русев ще се срещнат със своите почитатели и ще дават автографи в книжарница Книгомания на бул. Васил Левски 28. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *