Васко Василев  ще свири на коронацията на крал Чарлз Трети

Васко Василев  ще бъде първа цигулка в специално сформирания за тържествената церемония Coronation Orchestra в Уестминстърското абатство на 6 май.

Оркестърът за коронацията ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство.

Диригентството е поверено на сър Антонио Папано, който е музикален директор на Кралската опера. Той лично е избрал всеки един от музикантите, като се е съветвал с краля.

Музикантите са от оркестрите, на които Чарлз е бил патрон през годините, в това число и от Кралския филхармоничен оркестър.

„За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, се казва в изявлението на Васко Василев.

Ще бъдат изпълнени 12 поръчани специално за коронацията музикални произведения, става ясно от официалното съобщение на британския двор.

Ще бъдат представени различни музикални стилове, залага се както на традициите, така и на модерни форми, което отразява многогодишната подкрепа на Чарлз за музиката и изкуствата въобще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *