Новинки

Важно е да знаем: Как да действаме по време на наводнение

И с природните бедствия е като с посещението при лекаря – по-добре е да има превенция, защото лечението е и по-скъпо, и по-трудно.

Т.е. за да се справим по-лесно с щетите, е добре предварително да сме помислили – какво да направим, какъв ще бъде планът ни за действие, как да защитим дома и семейството си.

Експертите коментират, че природните бедствия са изключително травмиращи като събития.

Най-важното нещо, което всеки един от нас трябва да направи, е да застрахова дома си – срещу големи природни бедствия – наводнение, пожар, земетресение. Задължително трябва да имаме план, който да включва евентуално място, където да отведем семейството си, докато ситуацията се нормализира, комплект за спешни случаи, комуникационни средства.

Важно! Съхранявайте копия на най-важните ви лични документи във водоустойчив плик или огнеупорна каса. 

По време на бедствието не се опитвайте да преминавате през наводнени местности, не пресичайте реки или други необезопасени места. Погрижете за възрастните хора, децата и домашните животни. Не бъдете по-смели, отколкото е необходимо, не застрашавайте своя или нечий друг живот, заради излишна проява на смелост. Сигнализирайте органите на реда, ако имате нужда от помощ.

Не влизайте във водата преди да сте сигурни, че няма опасни материали.

Оценете щетите – имущество и безопасност.

След първоначалния шок, се обърнете за съдействие към застрахователя си. Свържете се с вашата застрахователна компания и започнете процеса на подаване на искове за възстановяване на щетите. Поинтересувайте се дали не можете да се възползвате от финансова помощ от държавата, благотворителни организации или акции за подпомагане на пострадалите.

Опитайте се да запазите спокойствие и ако сте под голямо напрежение, потърсете помощ от специалист. Последиците от наводнението могат да включват травматични преживявания и стрес, потърсете подкрепа от специалист по психично здраве, ако се налага.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *