ЛюбопитноНовинки

Великденски гадания

Един от най-големите християнски празници всъщност носи със себе си и доста езически ритуали и вярвания. Вижте кои са най-популярните от тях.

* Боядисаните яйца, които са символ на Великден, много често се използват за любовни гадания. В навечерието на празника неомъжените момичета си гледат за женитба с помощта на яйца. Една девойка си връзва очите, а другите слагат по ъглите на стаята хляб, сол, захар и венчален пръстен. Момичето с вързаните очи взима яйце и го търкулва. Ако то отиде при хляба, то ще си намери богат ухажор, който обаче няма да му предложи брак. Търкулне ли се при солта, това е лоша поличба – предвещава сълзи и несподелена любов. Ако яйцето отиде при захарта – няма да има промяна в личния живот. Но отиде ли при пръстена – девойката ще се омъжи скоро.

* Гръцките девойки гадаели по яйцето какъв ще е мъжът, за когото ще се оженят. Разрязвали едно твърдо сварено яйце на две, отстранявали едната половина от жълтъка и на нейно място слагали сол. После пак „сглобявали” яйцето и го изяждали преди да си легнат. Вярвало се, че мъжът, който им се присъни, че им носи вода, е техният бъдещ съпруг.

* Гадания за любов се правят и със свещта, която е донесена от църквата. Ако при внасянето й в дома, тя продължава да свети с равен невисок пламък, всичко в любовта ще е наред. Ако огънчето е малко, трепери или пък изгасне – това вещае мъка и разочарование. Ако пламъкът е ярък, силен и висок, предстоят силни емоции, изненади и неочаквани обрати. За да привлече мъжкото внимание, девойката взима 9 великденски яйца, целува ги и ги раздава на девет души.

* По яйцето, оставено пред иконата миналата година, също се гадае. Ако е пълно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.

* Популярно е вярването, че ако човек държи в ръце хляб или съд, пълен с вода по време на великденското новолуние, в дома му ще има здраве, щастие и богатство.

* На неделната празнична трапеза се отговява с яйце, разделено между членовете на семейството. Старите хора казват, че ако някой изяде първото великденско яйце сам, няма да е здрав през годината.

* Древните келти гадаели бъдещето като търкаляли яйце. Сварявали едно яйце, намисляли си четири желания, в единия край на яйцето рисували кръг, в който изписвали името си, разделяли яйцето на четири части и върху всяка изписвали със символ това, което иска да се сбъдне. След това търкулвали свареното яйце по равна поляна и чакали да спре. Символът, който бил насочен към небето, показвал коя цел ще осъществи с лекота. Този, насочен към земята, показвал за коя ще трябва повечко труд. От останалите две трябвало да се откаже.

* Друг начин на гадаене с яйце е да го счупите и да го изсипете в чаша, пълна със студена вода. Наблюдавайте фигурите, които ще се образуват в течността, и ги тълкувайте по интуиция. Това гадание било любимо на галите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *