Велко Кънев: 7 години без един голям актьор

Велко Кънев ни напусна преди 7 години след упорита борба с рака. Родният му град Елхово набира средства  за изработка и монтиране на паметник в цял ръст.

Мнозина помнят незабравимите му образи във филмите „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“.

Велко Кънев е роден в Елхово през 1948 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 г. в класа на доц. Апостол Карамитев.

Изиграл е над 40 роли в театъра. За ролята си на Кръстьо Никифоров от пиесата Великденско вино на Константин Илиев получава „Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г. През 2007 г. за „Даскал“ от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург.

Актьорът обичаше да ходи на риболов

„Никой няма право да съди никого. Няма личност без грехове. Голямата трагедия на съвременния човек е, че често виси в нищото.”

„Предпочитам мисълта и действието да са насочени към другите. Предпочитам да се раздавам. Така се живее по-лесно”.

Тази година родният град на актьора обяви старта на дарителска кампания. Събраните средства ще се използват за изработка и монтиране на паметник в цял ръст, на Велко Кънев, като мястото на паметника, ще бъде в непосредствена близост до сградата на НЧ „Развитие“ в град Елхово, от където тръгва творческия път на актьора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.