БГ ЛичностиНовинки

Велко Кънев: Предпочитам да се раздавам. Така се живее по-лесно

Велко Кънев е роден в Елхово на 31 юли 1948 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 г. в класа на доц. Апостол Карамитев.

Творческата му съдба е свързана с развитието на българското кино в продължение на 30 години и със сцената на Народния театър, където изигра десетки прекрасни роли.

Изиграл е над 40 роли в театъра.

В сложните години на прехода заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов участва в създаването на групата НЛО, която съумяваше да улови промените в живота ни и понякога да ни разплаче от смях.

Мнозина помнят незабравимите му образи във филмите „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“.

За ролята си на Кръстьо Никифоров от пиесата Великденско вино на Константин Илиев получава „Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г.

През 2007 г. за „Даскал“ от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург.

Когато през 2009 г. се разбра, че се бори с рак на гласните струни, много хора се опитаха да помогнат със средства за лечението в Германия. И все пак, той си отиде.

На 11 декември 2011 г. напуска този свят.

Актьорът обичаше да ходи на риболов

„Никой няма право да съди никого. Няма личност без грехове. Голямата трагедия на съвременния човек е, че често виси в нищото.”

„Предпочитам мисълта и действието да са насочени към другите. Предпочитам да се раздавам. Така се живее по-лесно”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *