Дестинации & Дегустации

Венеция с такса вход и ограничаване на достъпа до прочутите канали

От април 2024 г. Венеция ще въведе дневна такса за вход и ограничаване достъпа на посетителите до известните канали. Кметът на италианския град приветства мярката като първата подобна схема в света, съобщава „Ройтерс“.

Идеята е да бъде регулиран потокът от туристи през пролетните официални празници и някои летни уикенди, когато броят на посетителите е твърде голям.

Ограниченията следва да се прилагат от 08:30 до 16:00 местно време, първоначално за общо 29 дни и ще обхващат повечето уикенди от 25 април до средата на юли следващата година. Пътуващите ще трябва да резервират посещението си онлайн и да платят 5 евро, за да получат QR код, който ще се проверява на определени входни точки и ще им осигури достъп до историческите квартали на града.

Ограниченията няма да важат за по-малките острови в лагуната, като Мурано, който е известен със своята стъкларска индустрия. Потенциалните санкции варират от 50 до 310 евро, като ще бъдат налагани на тези, които не спазват мярката.

Жителите и хората, които са родени във Венеция, както и студентите, работниците и собствениците на жилища в града ще бъдат освободени от плащане и резервиране на посещения. Посетителите под 14 години ще трябва да бъдат регистрирани, но достъпът за тях ще бъде безплатен.

Масовият туризъм и наводненията отдавна са проблем за града.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *