ЖениНаВърхаНовинки

Вирджиния Ромети: Ако не обичаш това, което правиш, никога няма да успееш!

Вирджиния Ромети или Джини Ромети, както я наричат, е първата жена, оглавила компанията IBM. Първата за почти 100-годишната история на компанията.

Преди нея длъжността се заемала само от мъже.

Когато била още млад специалист, Ромети получава предложение за повишение. Тя обаче отказва, защото смята, че не е натрупала достатъчно опит и умения.
Когато се прибира у дома и пита съпруга си дали е постъпила правилно, той й отговаря: „Мислиш ли, че един мъж би отказал повишение в кариерата?“ По-късно споделя, че случката е добър урок за нея.
Една от най-големите и важни сделки в историята на IBM е придобиването на консултантската част на одиторската компания Pricewaterhouse Coopers. И това се случва именно под ръководството на Вирджиния Ромети. След това кариерата й тръгва нагоре.
Става старши вицепрезидент и ръководител отдел „Маркетинг, продажби и стратегическо планиране“ (2009). В тази роля определя стратегията за растеж на компанията и очертава посоките за развитие.

След като става генерален директор на IBM, всяко нейно решение е обект на оживени коментари в пресата.

Историята на Вирджиния Ромети в IBM е близо 40-годишна. В този период компанията направи много различни придобивки (65 други компании) и се раздели с някои не толкова успешни.

През април 2020 г. тя се оттегли от поста си в IBM.

„Бъди първи и ще бъдеш единствен“.

„Рискът ни дава възможност да научаваме. Винаги, когато съм рискувала, съм се учила и съм успявала“.

„Още в ранното си детство разбрах, че ако не обичам това, което правя, никога няма да успея“.

„Отнасяйте към работата си сериозно, обичайте я, боготворете я, влагайте в нея душата си“.

„В бизнеса няма разделение на мъже и жени, на китайци, японци, европейци. Това беше преди, сега не. Просто трябва да казваш, това, което мислиш и да си вземеш своето – от бизнеса и от живота“.

„Дори вътрешно да сте склонни към самокритика, външно трябва да показвате супер самоувереност – в себе си и в уменията си“.

„Най-добрият път към успеха на компанията е нейното постоянно развитие. Само така една компания може да бъде иновативна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *