ЗдравеНовинки

Витамините, от които тялото ни се нуждае през лятото

Дори през лятото нашето тяло има нужда от допълнителни витамини и хранителни вещества. За да се справи с високите температури и липсата на хидратация. Кои са витамините, които да добавим към менюто си?

Витамин С. Този витамин е изключително важен през лятото, тъй като помага за укрепване на имунната система и предпазване от вредното въздействие на свободните радикали, които се образуват в резултат на слънчевата светлина. Витамин С се намира в цитрусови плодове, киви, ягоди, диня, пъпеш, ябълки и зелени зеленчуци като спанак и броколи.

Витамин А. Този витамин играе важна роля за здравето на кожата и зрението. През лятото кожата ни е изложена на по-интензивно слънчево излагане, което може да доведе до увреждане и преждевременно стареене. Витамин А се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, сладки картофи, тиквички и спанак.

Витамин Е. Този витамин е силен антиоксидант, който помага да се защитим от увреждането на клетките от свободните радикали, причинени от слънчевата светлина. Витамин Е се среща в ядки и семена, зелени листни зеленчуци, авокадо и риба.

Витамин D. Този витамин е изключително важен за здравето на костите и имунната система. През лятото, когато слънцето е по-интензивно, тялото ни може да синтезира витамин D от слънчевата светлина. Затова е важно да се излагаме на слънце за кратки периоди през деня, но без да прекаляваме. Освен това, витамин D се съдържа и в някои храни, като риба (сьомга, сардини, риба тон), яйца, мляко и зърнени продукти, които можем да включим в нашата лятна диета.

Витамини от групата на В. Витамините от групата на В, включително B6, B12 и фолиевата киселина, имат важна роля за нервната система и метаболизма. Те ни предоставят енергия и помагат за поддържане на енергийния ни потенциал през лятото. Витамините от групата на В се срещат в месото, рибата, зърнени и зелени листни зеленчуци.

Не забравяйте, че най-добрият начин да получите достатъчно витамини е чрез разнообразна и балансирана диета, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, ядки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *