ЗвездиНовинки

Вивиан Лий: Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък

Вивиан Мари Хартли или Вивиан Лий е родена на 5 ноември 1913 г. в далечната Индия, по това време британска колония. Още от съвсем малка нейното желание е да играе на сцената.

Цялото й семейство застава безусловно зад тази мечта. Започва да учи в академията за театрални изкуства в Лондон, но малко след като се омъжва за адвокатът Хърбърт Холман, спира следването си.

Вивиан ще остане в спомените ни с образа на Скарлет О’Хара от незабравимата класика “Отнесени от вихъра”.

Срещата й с актьора Лорънс Оливие по време на снимките на “Пожар над Англия”, в който и двамата играят, преобръща целия й живот.

Между тях започва страстна любов, Вивиан напуска тогавашния си съпруг и се жени за Оливие.

Безспорно най-важната година в живота й е 1939 г., когато идва ред на ролята, който я превръща в световна звезда – Скарлет О’Хара.

И актрисата сама си я извоюва. Щом прочита „Отнесени от вихъра“ тя се свързва с агента си за прослушването за екранизацията на романа. И успява да пребори страшната конкуренция.

Когато Вивиан се явила на кастинг за филма „Отнесени от вихъра” (филмът е №1 от топ 10 на най-добрите филми за всички времена, като изпреварва култовия „Междузвездни войни” в класацията), всички присъстващи незабавно почувствали – това е нейната роля.
С „невероятната си невъздържаност” актрисата напълно покривала очакванията на режисьора.

Вивиан умира на 53 години, но преди това получава за ролите си два „Оскар”-а – първият за „Отнесени от вихъра”, а вторият – за „Трамвай желание”.

„Да играеш в комедията е по-трудно, отколкото в трагедия. Смятам, че е по-лесно да накараш хората да плачат, отколкото да се смеят.”

“Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък.”

„Животът е прекалено кратък, за да работим толкова упорито.”

„Каква щастливка беше Ева Перон. Тя умря на 32. А аз вече съм на 45.”

„Колебая се между щастието и тъгата и плача често. Аз съм смесица от решителността на майка ми и оптимизма на баща ми. Аз съм леко морална и свободомислеща и винаги казвам каквото мисля.”

„Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Животът на филмовата звезда е толкова фалшив – живееш за фалшиви ценности и за публичност.”

“Понякога ме е страх от истината в репликите, които казвам. Но страхът никога не бива да бъде показан.”

2 thoughts on “Вивиан Лий: Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък

    • Няма смисъл да плачеш за човек който не си заслужава.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *