Визията от която се нуждаете, за да имате успех

Дрехите могат да ви дадат това, което искате – като позиция, положение, финансов статус

Преди време в списание Форбс се появи статия, в която най-общо се казваше, че ние общуваме постоянно с околните – чрез облеклото си и визията си като цяло.

И независимо дали го осъзнаваме или не, всяка сутрин, избирайки дрехи от гардероба, ние всъщност избираме не само етикет, но и послание.

Достатъчно е да се вгледме в дрехите, които стилистите избират за героите в два филма – House of Cards и Scandal. Робин Райт избира за Клеър Ъндърууд в „Къща от карти“ поли, тип молив, свежи блузи, вталени рокли и задължително – обувки на ток, като по този начин ѝ придава буквално излъчването на воин.

Дизайнерът на костюми Лин Паоло избира за Кери Вашингтон в „Скандал“ тоалети от луксозни модни къщи и така подчертава нейната висша позоция. Не става въпрос за традиционното тъмно-синьо, а за Armani и Dior в меки, светли тонове. Те излъчват женственост, съчетана обаче със сила и увереност.

Никога не трябва да забравяме, че чрез нашия избор на рокля, панталон, пола, костюм, дори тениска или дънки, отправяме послание. И това послание е в нашите ръце.

И така – погледнете се в огледалото. Какво виждате? Какво е вашето послание? Съвпада ли то с това, което изричате с думи?

Спомнете си сега „Дяволът носи Прада“ и малката, сладка Ан Сач (Ан Хатауей). Помните ли как щеше да се провали на интервюто за работа в измисленото Runway Magazine. Спомнете си как семплите модни предпочитания бяха приети от шефа й – Миранда Присли (Мерил Стрийп). И си спомнете как нещата се промениха само с една-единствена промяна – високи ботуши.

Страхотна сцена. Но тя трябва да ни покаже само едно – че в реалния свят външният вид и посланието, което той носи, изпреварват думичките, мъдрите работни открития и проекти. В реалния свят дрехите и начинът, по който изглеждаме, разказват какви сме всъщност.

И начинът, по който се обличате, е част от начина, по който колегите, шефът или бизнес партньорите ви ще ви приемат.

Точно това казва и Мичъл Травърс, дизайнер на костюми за различни кено и тв продукции, работил със звезди като Ема Томпсън и Минди Колин.

Винаги избирайте правилния тоалет за правилния случай.

Дали ще изберете различна визия ако ви предстои разговор с шефа или с клиент? Всъщност приемайте шефа си като клиент. Т.е. Той е точно толкова важен, колкото и клиентът. И за срещата си с него трябва да изглеждате точно толкова представителни и делови, колкото и когато стоите срещу потенциален клиент.

Трябва да знаете предварително какво искате да постигнете. Какво искате да кажете на човека срещу себе си.

Дамите в политиката, например, избират цветове и принтове, които са изчистени, не привличат погледа, защото така позволяват на своята публика да вникне в това, което казват. Т.е. ако вие имате страхотна идея, която искате да презентирате и с нея да завладеете аудиторията, не се обличайте в рокля с рюшове и не слагайте твърде много аксесоари. Защото „омекотявайки“ визията си, вие „омекотявате“ своето послание.

Дрехата трябва да ви стои добре. Не просто да е хубава или скъпа, но и да ви „пасва“, да приляга добре на фигурата ви.

Пасването“ за дрехите е като локацията при недвижимите имоти. Т.е. всичко. Ако сте отслабнали, а роклята ви стои като на закачалка, оставете я в гардероба. Ако сте напълнели, а тоалетът ви прищипва като наденичка, нещата не са добре. Т.е. имате нужда от перфектния тоалет, който стои перфектно – точно на вас. По възможност – професионално изгладен.

И не, не трябва да отслабнете, а трябва да си изберете подходящата дреха.

Ако един мъж облече сако и то не му стои добре, той няма да си каже, че трябва да отслабне. Не, просто ще избере друг модел или кройка, което ще му стоят добре. При дамите обаче в повечето случаи нещата се въртят около фигурата.

Когато дрехата ви приляга добре, това ще се отрази и на езика на тялото, на позите, на жестовете. Ако не ви приляга добре, няма да се чувствате удобно и това ще бъде забелязано.

И нещо много важно – планирайте гардероба си така, както планирате и всичко останало. Ще бъдете облекчени, няма да губите излишно време и няма да имате неприятни изненади.

Не е новина, че гардеробът ви казва много за вас.

Това, което носите, казва на околните каква е заетостта ви, нивото, амбициите, емоциите, дори навиците. И вече е част от психологията.

Клиничният психолог д-р Дженифър Баумгартнър написа преди време книга, посветена на „психологията на дрехите“.

Във „Вие сте това, което носите: Какво казват вашите дрехи за вас“ тя обяснява не само как психологията приема избора ни на облекло, но и как гардеробът може да внесе добри вибрации в ежедневието и в работата ви.

Зад поведението ни по време на пазаруване често стоят вътрешни мотивации като емоции, преживявания, стил на живот“, казва д-р Баумгартнер.

Във всяко поведение се корени в нещо по-дълбоко. Разглеждам по-дълбокия смисъл на избора, точно както бих го направила по време на терапия.“

Т.е. нашият избор на облекло може едновременно да бъде тълкуван като зов за помощ и като оръжие.

Тя посочва като пример телевизионния сериал „Отчаяни домакини“: „Погледнете начина, по който се фокусират върху парите. Когато се бият, те използват лога и дизайнери. Използват дрехи и аксесоари като инструмент за надмощие.“

Ако не знаете какво да облечете, заложете на класиката. Тя никога няма да ви подведе. Малката черна рокля е класика. Костюмът е класика. Класическият бизнес стил е подходящ за всички – за различните типове фигури, за различните етапи на развитие в кариерата, за всеки един момент, в който трябва да демонстрираме стил и класа.

Винаги отделяйте достатъчно време на визията и гардероба си. Иначе резултатът ще бъде катастрофален.

Катастрофално и било и всичко, което не ви стои добре, не ви кара да се чувствате добре в кожата си.

И не забравяйте: Облечете се добре и ще се чувствате добре.

Дрехите са почти супергерои в ежедневието ни, защото те могат да се отразят на начина, по който се чувстваме, на начина, по който се приемаме. Могат дори да се отразят на характера ни.

Секси? Силни? Контролиращи? Кои са дрехите, които ви карат да се чувствате добре? Дрехите, които избирате, изпращат съобщение на хората срещу вас.

Вие сте това, което носите!

Една от хитовите комбинации тази пролет отново е класическа – черно и бяло.

Черно-бялата гама не означава в никакъв случай черно-бяло настроение.

Тя ви гарантира три неща: да изглеждате делово – идеална е за офиса или за делова среща; да сте шик – което пък е вариант за вечерно събитие; да сте елегантни – първото впечатление е много важно.

Ще я видим под формата и на анималистична шарка – тип зебра, която обаче е по-подходяща за неформалните срещи и събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *