Мистериозни историиНовинки

Всеки от нас ли има свой двойник и опасна ли е срещата с него?

В миналото хората са изглеждали като нас. Дори сега, в настоящето, някъде по Земята може да крачи пълно наше копие. Какво е то? Човек от плът и кръв или енергийна проекция?

Учените твърдят, че става въпрос за съвпадение на гени, а според специалистите, занимаващи се с паранормалното, това е „резервен план”, създаден от природата. Каква е истината?

Дженифър Лоурънс изглежда съвсем като египетската актриса Зубайда Тарват, Орландо Блум е копие на Николае Григореску, Путин – на червеноармеец от 1920 г., а Силвестър Сталоун – на папа Григорий IX?

Може да не вярвате в прераждането, но приликата между хора, живели в миналото, и известни личности е просто потресаваща.

Всъщност традицията да се търсят двойници на известните съществува отдавна. Много

политически личности от миналото са държали близо до себе си хора, които приличат на тях

за да ги използват в опасни ситуации или когато е трябвало да присъстват на две места едновременно. Двойниците заменяли своите известни „оригинали” на публични места, по време на пътувания, прикривали ги, когато никой не трябвало да ги види къде отиват…

Наполеон Бонапарт например имал няколко двойници, един от които Франсоа Робо.

След като императорът бил заточен на остров Света Елена, Робо се върнал на село, а след години изчезнал безследно. Очевидци разказват, че пред дома му спряла скъпа, луксозна карета, която го отвела някъде. Оттогава никой не го бил виждал.

Странно е, че точно по същото време Наполеон започнал да губи паметта си и не си спомнял важни събития от живота си. Променил се дори почеркът му и интересите. Някои обясняват това с факта, че е успял да избяга, оставяйки в изгнание двойника си.

Има още една интересна история, свързана с краля на нямото кино – Чарли Чаплин. Казват, че той решил да вземе участие в конкурс за… търсене на негови двойници. И успял да се класира едва на трето място!

От древни времена хората свързват наличието на човешки копия с опасност.

Смятало се, че да срещнеш някой, който прилича съвсем на теб, е знак за предстоящо нещастие, дори смърт. И за това има доказателства. Малко преди да умрат Екатерина Втора, лорд Байрон, Пърси Шели, са видели своите двойници.

Откъде обаче идват копията и наистина ли появата им е опасна за нас?

Съществуват няколко теории. Някои привърженици на паранормалното са на мнение, че двойниците са свръхестествени дубликати – божествени копия или демонични.

Мистиците смятат, че природата никога не създава един уникален човешки екземпляр и че

всеки от нас има своите резервни подобия

Ако две от копията се съберат на едно място, то необходимостта от едното отпада и тогава природата „програмира” неговото изчезване. Тази теория обаче е опровергана от факта, че не всеки, видял своя двойник, е загинал.

Но много от тези хора разказват как след срещата изпитват странни желания – да влязат в чужд дом или да се качат на превозно средство, което не е в тяхната посока.

Другата теория е още по-фантастична. Според нея, двойниците ни са плод на нашето подсъзнание.

Когато човек е разтревожен или предчувства смъртта си, изпитва негативни емоции. Те са силни и се материализират във вид на негов двойник.

Да повярваме в тази теория е доста невероятно. Можем да създадем двойници във въображението си, но не и в действителност, и за това си има диагноза, коментират психолози и психиатри.

Третата теория е на генетиците. Според тях копията ни нямат никакво отношение към мистиката. Просто някои хора имат

еднакъв набор от гени, отговарящи за ръст, цвят на очите и косата

И въпреки че човешката ДНК може да се появи в милиони комбинации, 99.9 процента от генома ни е идентичен. Само една десета от процента отговаря за уникалността ни. Затова двойници се срещат, макар и доста рядко. Към тази теория се присъединяват и математиците.

Науката успя да докаже защо не съществуват абсолютно идентични копия.

Откритието е на учени от университета „Бъркли“ в Калифорния, които се натъкват на допълнителен механизъм, състоящ се от т.нар. енхансери („усилватели“) – части от ДНК, способни да увеличават или намаляват изявата на гените, пряко отговорни за лицево-черепното развитие, а така също и да променят различни човешки черти, в това число и формата на лицето.

Разбира се, съмненията остават. И може би затова хората по света търсят своите двойници в специално създаден за целта сайт, наречен Twin Stranger. Благодарение на него Дженифър от Тексас открива Ембра от Северна Каролина… Потърсете и вие. Може би там някъде живее ваше почти 100-процентово копие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *