Новинки

Взел ли е принц Уилям много пари от изданията на Мърдок?

Принц Уилям е постигнал тайно извънсъдебно споразумение срещу „много голяма сума“. То е по иск за телефонно хакерство срещу британския клон на вестникарската компания на Рупърт Мърдок.

Това съобщи информационната агенция Ройтерс. Агенцията се позовава на съдебна документация на адвокатите на принц Хари.

Медийната група отрече да има споразумение с Уилям, предаде АФП, цитирана от БТА.

Хари съди „Нюз груп нюзпейпърс“ (Ен Джи Ен) във Върховния съд в Лондон за множество незаконни действия. Твърди се, че те са извършени от страна на таблоидите „Сън“ и вече несъществуващия „Нюз ъв дъ уърлд“, от средата на 90-те години до 2016 г.

По време на тридневните предварителни изслушвания тази седмица стана ясно, че Ен Джи Ен иска да заличи исковете на принц Хари и на британския актьор Хю Грант. Медийната група твърди, че те е трябвало да предприемат съдебни действия по-рано.

В изложение до съда правният екип на Хари каза, че причината да не е завел дело по-рано е, че е имало споразумение между пресгрупата и Бъкингамския дворец. Да се отложат всякакви нови искове до приключването на текущите съдебни дела за телефонно хакерство.

„В отговор на тази оферта на НГН да се отложи стигането на исковете на принц Хари до съдебен процес, ищецът трябваше да оповести публично подробности за това тайно споразумение, както и факта, че неговият брат, Негово кралско височество принц Уилям, наскоро е уредил извънсъдебно своите искове срещу Ен Джи Ен“, заявяват адвокатите на принца.

Те добавиха, че пресгрупата на Мърдок се е споразумяла с принц Уилям за „много голяма сума пари през 2020 г.“.

Офисът на принц Уилям обяви, че не може да коментира текущи съдебни производства.

По време на наказателния процес, образуван през 2014 г. срещу „Нюз ъв дъ уърлд“, бившият редактор на таблоида по дворцовите теми Клайв Гудман даде показания.

От тях стана ясно, че в средата на 2000 г. е прихванал незаконно гласовите пощи както на принц Хари, така и на брат му принц Уилям, и на съпругата му Кейт.

В показанията си на свидетел, цитирани от адвокатите му, принц Хари каза, че тайното споразумение е било сключено, за да се „избегне ситуацията, в която член на кралското семейство би трябвало да се яви като свидетел и да разказва конкретни подробности от личните и изключително чувствителни гласови съобщения, които са били прихванати“.

Принц Хари сподели още, че Бъкингамският дворец е искал „да избегне на всяка цена уронването на репутацията, причинено от публикуването през 90-те години на миналия век на подробности от „интимен телефонен разговор“ между Чарлз и Камила“.

Тогава баща му е бил все още женен за майка му принцеса Даяна.

В документа се казва също, че покойната кралица Елизабет Втора, е участвала в обсъжданията. И през 2017 г. е дала съгласието си той да продължи със съдебните дела.

През 2012 г. британският клон на вестникарска група на Мърдок публикува безрезервно извинение за широко разпространеното телефонно хакерство, извършено от журналисти от вестник „Нюз ъв дъ уърлд“.

Изданието бе закрито в рамките на възникналия скандал.

Миналата седмица корпорацията „Фокс“ на Мърдок уреди в САЩ съдебно дело за клевета срещу 787,5 млн. долара. Според съобщения в медиите тази сума е нищожна в сравнение с парите, замесени в британския скандал за телефонно хакерство.

Настоящото дело е едно от четирите, които Хари води срещу британски таблоиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *