Театър

Явор Гърдев и неговият „Крал Лир“ 14 години по-късно

Първият гост от серията дискусии с безплатен достъп, в които участие ще вземат емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България, е режисьорът Явор Гърдев.

18 години след официалната премиера на мащабния спектакъл на Народния театър „Крал Лир“ (15.03.2006 г.), играещ се официално до 2010 г., и само ден след личния празник на режисьора му – на 24 февруари, от 19.30 ч. в Yalta Art Room, той ще представи, спомни и разкаже детайлно на публиката за трагедията на Шекспир.

Това събитие дава началото на срещите от поредицата „Представленията, които ни създадоха“. Модератор на вечерта е Василена Винченцо-Коломоец, сценарист – Васил Дуев-Тайг.

„Крал Лир” е един от най-скъпите и мащабни спектакли, правени по това време в Народния театър.

Озвучаването и осветлението му са изключително прогресивни за периода. Печели четири награди АСКЕЕР и два ИКАРА, а зрителите още го помнят и заради големия български актьор Наум Шопов, който изигра достойно ролята на Крал Лир. С премиерата той отбеляза своята 75-та годишнина. Сред останалите актьори, които участват, са Валентин Ганев, който играе една от главните роли – на граф Глостър. Мария Каварджикова, Марта Кондова и Жорета Николова са трите дъщери на Крал Лир, Юлиян Вергов, Деян Донков, Владимир Карамазов, Валери Йорданов, Захари Бахаров, Калин Яворов, Марин Янев и др.

Заедно с Явор Гърдев на 24 февруари на сцената на Yalta Art Room публиката ще види и част от екипа на „Крал Лир“. Програмата на събитието включва прожектиране на кадри от самия спектакъл, дискусия за творческите идеи и режисьорските решения, като всеки един зрител ще може да зададе на участниците своите въпроси, които го вълнуват.

Срещата се осъществява с подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Народен театър „Иван Вазов“.

„ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“ е мечта на Сдружение „Партизан“ от зародиша на Yalta Art Room. Създателите му гледат на това приключение като образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство.
„ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“ са с вход свободен до изчерпване на капацитета на залата и ще бъдат излъчвани Live Stream в онлайн каналите на пространството, където зрителите от цял свят ще могат също да изказват своите мнения и да се включват в дискусиите.

Следващите интересни гости и техните емблематични спектакли, които ще бъдат представени в инициативата „Представленията, които ни създадоха“, са Теди Москов и „Майстора и Маргарита“, Лилия Абаджиева и „Отело“ и др.

Акцията „Представленията, които ни създадоха“ е подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Снимки: Калин Николов и Иво Хаджимишев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *