Явор Гърдев се завръща на сцената на Народния театър с „Наблюдателите“

Явор Гърдев представя „Наблюдателите“ на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ четири години след спектакъла „Жана“. 

Премиерата на спектакъла по пиесата на именития български драматург Константин Илиев е на 22 и 23 декември от 19,00 часа на Камерна сцена.

Следващите дати са 31 декември, 23 и 29 януари, 2 и 8 февруари.

„Наблюдателите“ (хипотеза за отвъдното) е най-новата пиеса на Константин Илиев. Написана е през 2015 г., издадена в сборника пиеси „Наблюдателите“ през 2016 г. от ИК «Жанет 45». Поставя се за първи път на българска сцена.

В актьорския състав на спектакъла са имена като Цветан Алексиев, Христо Петков, Илиана Коджабашева, Стефания Колева, Леарт Докле, Анна Пападопулу, Йосиф Шамли, Благовест Благое.

„Един млад съдия се подписва върху акт за регистрация на съмнително акционерно дружество. Този факт остава скрит за обществото, но пък успява да разтърси отвъдното. Малко след като подписва документа, който ще отвори възможност за безнаказаното изсичане на шест хиляди декара гора в Балкана, съдията внезапно умира, докато търси скрито злато в двора на стара чорбаджийска къща. 

В отвъдното се събират няколко български национални герои, за да търсят сметка на новопредставилия се. Попаднал в положение да бъде съден и да отговаря за земните си деяния, съдията се одързостява. Преминава в настъпление, призовава авторитетни свидетели и с тяхна помощ започва сам да съди съдниците си.

Взаимоосъдителната съдебна система на отвъдното започва да се задъхва под товара на избликващите стари и нови грехове, отколешни страсти и нестихнали бесове, дълбоко заровени и неизповядани лични и национални тайни», пише Явор Гърдев за спектакъла.

снимки: Yana Lozeva за javorgardev.com и Народен театър „Иван Вазов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.