Защо промените във времето ни влияят и как да се справим с тях

Когато навън е хладно и дъждовно, настроението ни пада, понякога ни мъчи главоболие, ставаме раздразнителни, по-лесно се уморяваме. Всичко това се дължи на промените във времето.

Медиците имат термин за ситуацията и той метеочувствителност.

Не става въпрос за болест, а за реакция на организма към въздействията на околната среда – температурни промени, геомагнитна обстановка, вятър.

Има хора, които се влияят от тях, както и от инфразвукови вълни, въздушни фронтове, бури.

На промените във времето обикновено реагират хронично болните, страдащите от бронхиална астма, хипертония, язвена болест, артроза, нарушения на вегетативната нервна система.

Именно тя „дирижира” жизнено-важни процеси в организма – подава команди как да работи един или друг орган, за да се поддържа нормална температурата на тялото, налягането, честотата на сърдечния ритъм.

Какво е решението? Ако реагирате остро на промените във времето, може би ще се наложи да вземате определени препарати, които ще ви предпише вашият лекар. Обикновено това са различни седативи, леки успокоителни средства, приготвени на основата на лечебни растения – валериана, например.

Някои хора се нуждаят от препарати, които да ги поддържат в тонус – настойки от женшен, ехинацея, аралия.

Прилага се и физиотерапия, иглорефлексотерапия, психотерапия. Добър ефект имат и водните процедури – лебевни вани, вани с морска сол или валериана.

Едно от най-добрите лечения обаче е превенцията или здравословният начин на живот.

Опитайте се да си лягате в едно и също време, вечер хапвайте по-малко, движете се повече. Ако не ви се ходи на фитнес или басейнът не ви привлича, правете упражнения у дома.

Няколко ценни съвета. Следете внимателно прогнозата за времето и ако се очакват магнитни бури, резки промени в температурите или силен вятър, консултирайте се с личния си лекар какво да вземете превантивно. Включете в менюто си продукти, богати на калий, магнезий, калций като картофи, банани, патладжани, зеле, сушени плодове, спанак, орехи, извара, риба. Не се заседявайте пред компютъра вечер. Задължително си направете един витаминен курс – залжете на витамините С, Е и на тези от група В.

Снимки: Unsplash

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *