LoveTeхНовинки

Жул Верн: Човекът ще измисля машини, докато те не го погълнат

„Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията“. Това са думи на големия френски писател и човек от бъдещето Жул Верн. Роден е 8 февруари в Нант (Франция). Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат и София Лот. Майка му е от род на корабостроители и морски капитани.

На 12-годишна възраст Жул Верн, мечтаейки да последва тяхната съдба, успява да се качи на кораб, който заминава за карибските острови, но баща му го сваля на следващото френско пристанище.

Това е човекът, който със силата на мисълта е пътувал в неподозирани измерения и светове. И още с първите си произведения е признат за основоположник на научната фантастика.

Сред най-известните му произведения са: “Пътешествия около света за 80 дни“, “Децата на капитан Грант“, “Капитан Немо“, “Тайнственият остров“, “Пет седмици в балон“, “Петнадесетгодишният капитан.“

С неговото име са публикувани над 65 романа и се смята, че е вторият най-издаван автор в света след Агата Кристи.

В своите книги Жул Верн предсказва научни постижения – като полетите в космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуването под вода…

Малко известен факт е, че Жул Верн е посветил роман на България и на нейното националноосвободително движение. “Дунавският лодкар“ излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя. Главен герой в него е Стефан Ладков от Русчук, участник в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Полетът на въображението и мечтите му е толкова стремителен, че е увековечен дори в надгробния му паметник, изобразяващ скулптора, която отмества каменната плоча и протяга ръка към звездите.

„За свободата си струва да се плати…“

“Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли, иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им.“

“Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.“

„Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата.“

„Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот.“

„Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.“

„Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите.“

„Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията.“

„Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли! Иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им.“ – из романа „Черна Индия”

„…Защото е напълно естествено един човек да се пожертва заради двама други. Това е математически вярно!“ – из „Пет седмици в балон”

„Когато сърцето се бори с разума, разумът рядко побеждава.“

„Хората, които се иронизират, винаги казват истината.“

„Когато сърцето се бори с разума, разумът рядко побеждава.“

„Хората, които се иронизират, винаги казват истината.“

„Човекът ще измисля машини, докато те не го погълнат.“

„Ароматът е душата на цветето.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *