(О)позиция

Медийната интимна „хигиена“ и отговорността на известните

Повечето от нас обичат да четат жълти клюки. Признайте се го. Иначе нямам логично обяснение как сайтовете които залагат на тях, имат толкова много трафик.

Звездите също обичат да се говори за тях. понякога дори някак невинно ни „пробутват“ своите интимни тайни, за да да се пише и говори за тях. Нали знаете приказката, че лоша реклама и лош пиар няма. Важното е да си в устата на хората.

Мен обаче друго ме дразни – че когато им е изгодно, известните искат да се пише за тях, независимо колко е лично, а когато не им е изгодно – твърдят, че медиите не зачитат личното им пространство. Двоен стандарт, а?

Мен лично въобще не ме интересува кой с кого си ляга. Но отчитам абсолютна липса на интересни новини, готини, смислени текстове и материали с послание. Въртим се все около дупетата и деколтетата, пъхаме се под чаршафите и надничаме през шпионките.

Не ме интересува дали Деси Стоянова се е развела и защо. Не ме интересува защо не си носи брачната халка. Тя е тв водеща и като такава трябва да има определен ценз, правоговор, обща култура, поведение пред камера и способност да общува на съответното ниво със своите гости и събеседници. Ако се издъни или направи гаф, да, това е проблем, защото тя е в ефир и би трябвало присъствието ѝ там да носи определени послания.

Същото се отнася и до разголените момичета, които четат прогнозата за времето. Красиви лица, които по една или друга причина са били избрани да радват окото на зрителите, докато съобщават дали ще падат градушки или ни очаква необичайно затопляне.

Повечето от тях използват популярността от тв екрана, за да печелят последователи, а оттам и да изкарват пари като инфлуенсъри. Това не ме интересува. Интересува ме да бъдат прилично облечени, докато са на екран преди 10.00 часа, когато ги гледа и детска аудитория. Липсата на обществено мнение по темата говори зле за обществото ни. Липсата на отговорност у медиите, говори зле за всички нас.

Същото се отнася до всички предавания, тв клипове и други подобни, които пропагандират определен начин на живот и свободно могат да се гледат от подрастващите.

Светът има нужда от много повече.

Днес дигиталните модели имат милиони последователи, т.е. не е трудно да имаш милиони фенове без да тренираш, без да обикаляш магазините и без да създаваш готино съдържание. AI го прави, при това брилянтно.

Но това, което AI не може да направи, е да напише смислен коментар за конфликтите по света, света, в който ние живеем, да сподели мнение за последното място, където е бил, да опише вкуса на последното опитано ястие… Емоции, сетива, чувства – това ни прави различни от изкуствения интелект. И разум, ама разум, подплатен с гледна точка. И медийното пространство, според мен, има нужда от това.

Подозирам, че и вие, както и аз можем да снимаме как от дупето ни пада пясък, как вървим по жп линията срещу идващия влак, как пием кафето си по прашки. Само че светът не е стигнал дотук ръкопляскайки на дупета. Светът е стигнал дотук, правейки опити, мечтаейки за Космоса, следвайки смелите.

А тези след нас, търсейки лесния път, ще бъдат и лесна мишена.

Дали не трябва да обърнем повече внимание на теми, които не са свързани с нас самите, но пряко ни засягат? Дали не трябва да носим вниманието си към проблеми, които не печелят лайкове, но имат връзка с бъдещето ни?

Дали не трябва да сменим „звездите“ и да обърнем внимание на онези, които влагат в своите публикации повече смисъл и ценности?

Дали? Или…

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *