ЛюбопитноНовинки

Днес е петък, 13-и: Няколко интересни факта за страховитата дата

Свикнали сме да вярваме, че петък 13-и е наситен с негативна енергия. Мнозина смятат, че на този ден се случват странни неща, а късметът се е скрил дълбоко-дълбоко… Е, ние не сме чак толкова суеверни, но събрахме няколко интересни факти за днешния ден.

Петък 13-и има поне веднъж годишно, а понякога и до три пъти.

Смята се, че комбинацията петък, 13-и, е заклеймена като символ на злото и нещастието, заради черната нощ на 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V са били убити рицарите тамплиери.

Според древните китайци числото 13 е късметлийско. В древен Египет също са смятали, че то носи щастие и добър късмет.

Американският президент Франклин Рузвелт е отказвал да пътува в петък, 13-и, и никога не е приемал 13 гости на масата си.

Бащата в киното и майстор на психологическия трилър – Алфред Хичкок е роден на 13-и, петък. Филмът, който е бил негов режисьорски дебют, може би е трябвало да се казва „Петък, 13-и”, защото е претърпял провал. Няколко сцени са били заснети и след това продукцията е била спряна, заради финансови проблеми.

Хората от някои испаноговорящи държави, както и в Гърция, и Румъния, се боят от вторник – 13-и.

Според данни на в. „Вашингтон пост”, най-голям риск от катастрофа съществува именно в петък – но не само тринадесети, а във всеки петък. Полицейски данни отдават този факт на повишената консумация на алкохол.

Според сп. „Тайм,” сривът от петък, 13 октомври 1989 г., е вторият най-голям спад в историята на индекса Dow Jones.

Борсовият посредник и автор Томас У. Лоусън пише в свой роман от 1907 г., озаглавен „Петък, 13-и”, за неуспеха си в търговията на „Уолстрийт“ в този най-злощастен за него ден от месеца. Според статия на в. „Ню Йорк Таймс” от 1925 г., брокерите след това масово отказват да закупуват или продават акции, както и да преминават под стълби.

Изчислено е, че в такива дни икономиката на Щатите губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота си като сделка за покупки на жилище, например.

Много небостъргачи в света се строят така, че липсва номерация за 13-и етаж. Много хотели нямат стаи под фаталния номер. Летища не допускат 13-а писта на територията си. Известен факт също така е, че улиците във Флоренция нямат номер 13, а 12 и 12А.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *