(О)позицияНовинки

1 май: Честит ден на труда

Днес отбелязваме Международния ден на труда. Отбелязва се в много страни по света като официален празник. Възниква след борбата на работещите да получат по-справедливи условия на труд.

Денят на труда води своите корени от САЩ, където през 1886 г. работници от цялата страна започват стачки и протести за осемчасов работен ден. Тези протести достигат кулминацията си на 1 май 1886 г., когато около половин милион работници в САЩ излизат на улиците. Протестите преминават в масови демонстрации, които, а в резултат на тях през 1887 г. осемчасовият работен ден става факт в някои индустрии.

След това примерът се разпространява в Европа и други части на света.

За съжаление, години след тези събития, ние отново се вълнуваме от темата за правата на работещите. Много изследвания доказват съществуването на т.нар. модерно робство в държави като Великобритания, например. Но не само. Хората, които работят, често са обект на експлоатация. Те работят повече, отколкото получават за друда си, не им се изплащат извънредните часове, осигуровките.

Все по-често ставаме свидетели на тормоз на работното място. На много места работодателите пестят от работно и защитно облекло, не се спазват задължителните почивки.

А с появата на изкуствения интелект борбата за правата на работещите навлизат в нов етап.

Днес Денят на труда се отбелязва като официален празник в много страни, с паради, концерти и други мероприятия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *