Здраве

5 правила за здрави бъбреци

„За здрави бъбреци – топло на краката, топло на кръста”, казват уролозите. И споделят пет златни прафила, които ще ви помогнат да намалите риска от заболявания.

Не налитайте на солена, сладка, кисела или прекалено пикантна храна – тя дразни органите и може да засили възпалителния процес.

Не забравяйте да пиете вода. Бъбреците имат нужда от 1,5-2 л вода на ден, за да извършват безпроблемно своите очистващи организма функции.

Пазете се от настинки и не стойте изпотени. Преохлаждането отслабва имунната защита и може да стане причина за активизирането на някои патогенни микроорганизми, причинители на инфекции. Жегата пък, при която традиционно се наблюдава повишено поотделяне, нарушава водно-соления баланс, което пречи на нормалната работа на бъбреците.

Не отлагайте посещението до тоалетната. Пълният пикочен мехур става по-малко еластичен и малки количества урина попадат в уретрата, създавайки идеална среда за размножаване на бактерии. Затова в момента, в който усетите, че ви се ходи до тоалетна, отидете.

Не спазвайте строги диети. Суровите диетични режими намаляват натрупаните около всеки орган телесни мазнини, което може да се отрази негативно на бъбреците. Особено, ако диетата е придружена и с активно физическо натоварване. Затова специалистите не препоръчват на хората, които имат проблем с бъбреците, да спазват диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *